Erdély

Rangadóval indul a női bajnokság


Tizenkét csapat részvételével indul útjára a női labdarúgó-bajnokság, amelynek felét erdélyi csapatok teszik ki. A legnagyobb favoritnak továbbra is az egyeduralkodónak számító Kolozsvári Olimpia számít.

Hét erdélyi csapattal a mezőnyben – Kolozsvári U Olimpia, Kisbecskereki Fortuna, Borgóprundi Heniu, Székelyudvarhelyi Vasas Femina, Nagybányai Függetlenség, Aradi Piros Security – rajtol a női labdarúgó-bajnokság mezőnye.

Rögtön egy rangadó vezeti fel, hiszen az első fordulóban a bajnoki címvédő Kolozsvári U Olimpia – amely a napokban búcsúzott a Bajnokok Ligája selejtezőköréből – a tavalyi ezüstérmes és kupadöntőt is játszó Kisbecskereki Fortuna vendége lesz.
 
A Románia-kupa címvédője, amellyel történelmi sikert értek el, a Székelyudvarhelyi Vasas Femina az újonc Selena SN Konstanca vendége lesz. A tavalyi kiíráshoz képest a konstancai csapat mellett, a Craiovai Luceafarul Filiași és az Aradi Piros Security jelenti az újdonságot.
 
A bajnoki kiírás mit sem változott a tavalyihoz képest. Az alapszakasz során a csapatok egy oda-visszavágó kört játszanak, amelyet követően jön a rájátszás. Vagyis a felsőházi, ahová a legjobb három csapat kerül. A három csapat az alapszakasz során megszerzett pontok felét viszik tovább és a felsőházban játszanak még egy oda-visszavágó kört.
 
Ami a bajnokság esélyeseit illeti egyértelmű a címvédő kolozsváriak fölénye, akik évek óta csont nélkül hozzák a bajnoki címet. Utána viszont három csapat is van, akik rendre nagy harcban vannak egymással: Kisbecskerek, Borgóprund és Székelyudvarhely. Ezen hármas közül valamelyik együttes rendre el tudja kapni, vagy épp meg tudja helyenként nehezíteni az Olimpia dolgát. Igaz csak rövidtávon.
 
A Román Labdarúgó Szövetség ugyanakkor folyamatosan szigorítja a női ligában résztvevő csapatok licenc kötelezettségeit. Az idén az első ligás csapatok kötelező módon kell indítsanak egy U15-ös csapatot, akikkel részt vesznek a korosztályos bajnokságban. A következő szezontól a második vagy harmadik ligában is kell nevezzenek egy alakulatot, míg a 2022-2023-as szezontól az U13-as kiírásban is kötelezővé teszi egy csapat nevezését.
 
Az 1. forduló műsora, augusztus 25.
Luceafărul Filiași – Galaci Universitatea (11)
Bukaresti Fair-Play – CSS Târgoviște (11)
Aradi Piros Security – Universitatea Alexandria (11)
Kisbecskereki Fortuna – Kolozsvári U Olimpia (11)
Selena SN Konstanca – Székelyudvarhelyi Vasas Femina (11)
Borgóprundi Heniu – Nagybányai Függetlenség (15)