Erdély

Tudják kik és mikor, csak azt nem, hogyan


A nőknél 12, a férfiaknál pedig 11 csapat jelezte részvételi szándékát.

Július utolsó keddjén tartotta igazgatótanácsi ülését a Román Röplabda Szövetség (FRV), amely a három legfontosabb kérdés közül kettőre választ talált. Tudni lehet, hogy mely csapatokkal és mikor indul el az élvonal 2020-2021-es küzdelemsorozata, már csak az a kérdés, milyen formában.

A gyűlésen konszenzus született arról, hogy amennyiben lehetséges, akkor október közepén kezdenék el az új idényt úgy a férfiak, mint a nők mezőnyében

Kiderült az is, mely csapatok vesznek majd részt a küzdelemsorozatban, miután az FRV úgy döntött: a koronavírus miatt csonkára sikerült szezon végén senki sem esik ki, a második osztály csapatai közül pedig többen is meghívást kaptak, csatlakozzanak az élvonalhoz.

A nőknél egyértelmű volt a helyzet, hisz a második osztályból egyedül a Marosvásárhely jelezte csatlakozási szándékát, így a 12 csapatos mezőnyben négyre emelkedett az erdélyi egyesületek száma a címvédő Balázsfalvával, a Lugossal és a Kolozsvári NTT Data U-val kiegészülve.

A férfiaknál bonyolultabb volt a helyzet, a könyvelésben elkövetett szabálytalanságok miatt ugyanis kizárták a Zilahi Városi Röplabdaklubot. Helyét pedig az újonnan alakult Zilahi VSK vette át. Méghozzá úgy, hogy fuzionált a második osztályú Dés gárdájával.
Ennek következtében a férfiak mezőnyét 11 csapat alkotja, ebből pedig hatan erdélyiek: a Zilah mellett az Aranyosgyéres, a Temesvár, a Kolozsvári U, a Dési Unirea és a Nagybányai Stiinta Explorarii.

A kérdés már csak, milyen formát ölt a szezon lebonyolítása. A szövetség három javaslatot dolgozott ki, ezek közül a kluboknak kell kiválasztaniuk a fogínyükre valót. Az első változat szerint marad az utóbbi évek formátuma: az alapszakaszban mindenki játszik mindenkivel oda-vissza, ezt követi a rájátszás, amelyben az első hat helyett a bajnoki címért küzdhet, a többiek pedig a túlélésért. A másik változat szerint az alapszakaszt tulajdonképpen helyosztók követik: az 1-4, az 5-8 és a 9-12 helyekért. A harmadik változat pedig a klasszikus „mindenki játszik mindenki ellen kétszer” formátum, rájátszás nélkül.

fotó: facebook.com/VoleiAlbaBlaj