Erdély

Mi lesz veled Erste Liga?


Egyre több az aggodalmaskodó szurkoló!

Elméletileg szeptember 11-én kellene kezdődjenek a jégkorong Erste Liga küzdelmei, de egyelőre semmilyen hivatalos információ nincs a bajnoki rajtról vagy épp a versenynaptárról.

Sőt mi több… rossz hírek érkeznek egyes csapatok háza tájáról….
 
Az elmúlt időszakban három magyarországi csapattól – Újpest, Debrecen, Dunaújváros – koronavírussal fertőzött játékosokról érkeztek hírek. A sort az Újpest játékosai kezdték, ahol hét sportolónál mutattak ki pozitív mintát, majd a Debreceni DEAC-nál egyet.
 
Az Újpest teljes csapata kéthetes karanténba került és azon sportolók, akik elsőre is negatív mintát produkáltak most kezdhették el a közös edzéseket, az újratesztelést követően. Az újratesztelés viszont egy újabb játékost hozott ki pozitívnak…
 
A DEAC-nál csak az érintett játékos került karanténba, míg a keret többi tagja az újratesztelést követően már edzésbe is állhatott. Sőt azóta már több felkészülési meccset is letudtak.
 
A mai nap folyamán a Dunaújvárosi Acélbikák jelentették be, hogy több játékosuk megfertőződött. A sportolók rosszullétre panaszkodtak az elmúlt napokban és elővigyázati okokból a kedd estére kiírt Dunaújváros – Ferencváros felkészülési meccset sem rendezték meg. Mint utólag kiderült jó döntésnek bizonyult.
 
Az Acélbikák játékosai két hétig nem vehetnek részt közös edzésen, míg a pozitív mintát produkálok előreláthatóan csak egy hónap múlva állhatnak edzésbe miután egy sor orvosi vizsgálaton is túlesnek.
 
A három erdélyi csapat – a Brassói Corona, a Csíkszeredai Sportklub, Gyergyói HK – is gőzerővel készül a szezonra. Eddig egyik csapat háza tájáról sem érkeztek arról szóló hírek, hogy valaki megfertőződött volna az új koronavírussal. A csíkiak 20-asa, Becze Tihamér, kellett elővigyázati okokból edzést kihagyjon miután egyik családtagja megfertőződött.
 
Romániában egyébként felkészülési mérkőzést sem engednek játszani, mennyiben 48 órával a kezdő sípszó előtt nincsenek tesztelve a sportolók… Sőt a felkészülés során bizonyos időközönként kötelezőek a tesztek!
 
Továbbá a karantén szabályok is másak. Amennyiben egy csapatnál koronavírus fertőzés lesz, akkor a fertőzöttet elkülönítik, míg a társak 48 órára karanténba kerülnek. Ezt követően újratesztelés következik és amennyiben nincs több új fertőzött, a csapat folytathatja a felkészülést. A fertőzött sportolót pedig az első pozitív mintától számított hetedik napon tesztelik újra.
 
Ugyanakkor megnehezíti az erdélyi csapatok számára a jövőbeni tervezést a Magyarországon szeptember 1-vel életbe lépő szigorítások is. Ez alapján a csapatok teljes keretét és szakmai stábját egy-egy kiszállás esetében Magyarországon kell tesztelni. Ráadásul 48 óra eltéréssel alatt két alkalommal és csak ezt követően léphetnek jégre.
 
Ez előrevetíti, hogy a kiszállások hosszabb időt fognak felvenni és nem 4-5 nap alatt fognak három meccset lezavarni a csapatok, hanem 10-14 nap alatt akár 5-6 meccs is szerepelhet a programban…