Erdély

Viharos szezonkezdés


Rajtol a jégkorong Erste Liga.

 Viharos körülmények között vágunk neki a 2020/21-es jégkorong Erste Liga-szezonnak, hangzott el a bajnokság beharangozó sajtótájékoztatóján. A 10 csapatos küzdelemsorozat napokon belül elkezdődik.

Az Erste Liga a MAC HKB Újbuda és az Opten Vasas HC találkozójával indul szombaton. Ezt követi hétfőn este a DEAC – Titánok mérkőzés. Az első két hétben lejátszandó hat találkozó közül ötöt élőben közvetít az M4 Sport és az M4 Sport+. Az a három csapat, ahol koronavírus-fertőzést mutattak ki az elmúlt hetekben, később kezdi az idényt. Az alapszakasz jelen állás szerint január 24-ig tart, de a tényleges lebonyolítás a helyzethez igazodva változhat. A meccsbeosztás egyelőre december 13-áig készült el, ez egy teljes oda-vissza kört, csapatonként 18 összecsapást jelent. Minden továbbiról menet közben, a körülmények ismeretében határoz a liga vezetése a klubokkal egyetemben.
 
– Rendhagyó szezon elé nézünk, turbulens környezetben vágunk neki a 2020/21-es küzdelemsorozatnak – jelentette ki a sajtótájékoztatón Szabados Richárd, az Erste Liga alelnöke, az Erste Bank Hungary Zrt. vállalati üzletágvezetője. 
 
Kifejtette: – Valamennyi szereplő esetében a legfontosabb az egészség megőrzése, azonban a bajnokságnak erős korlátok között ugyan, de el kell kezdődnie. A Magyar Jégkorong Szövetséggel, az Erste Liga vezetőivel, a játékvezetői munkacsoporttal, a minisztériummal, a külföldi szövetségekkel napi kapcsolatban állunk, folyamatosan egyeztetünk, az aktuális információink szerint igyekszünk mindig a lehető legjobb döntéseket meghozni. Ezek a járványügyi helyzet sajátosságai miatt akár naponta is változhatnak, ezért mindenki türelmét kérjük. Vannak pozitív eseteink, ezeknél a csapatoknál szigorú egészségügyi protokoll zajlik, ők csak később csatlakozhatnak. Mindannyiunk egyöntetű álláspontja, hogy kizárólag egészséges játékosok részvételével induljon el a bajnokság szombaton. Az alapszakasz a terveink szerint szeptembertől január végéig tart, bízunk benne, hogy végig tudjuk csinálni a programot. A szezonnak 10 klubbal vágunk neki, az első fordulókban 7-en szállnak jégre, a Dunaújváros, az FTC-Telekom és az UTE később csatlakozik, az erdélyi csapatok magyarországi vendégjátékkal kezdenek. Az Erste Bank teljes mértékben megérti és átérzi a helyzetet, tisztában van a koronavírus-járvány okozta nehézségekkel. Nem tervezünk változtatást a szponzorációs kondíciókon, bízunk benne, hogy a megfelelő menetrend szerint zajlanak majd a mérkőzések. A sport a nézőkért van, ugyanakkor kérünk mindenkit: fokozottan tartsák be az általános és speciális higiéniai előírásokat.
 
Az eseményen – a brassóiak kivételével – megszólaltak a klubok videón bejelentkező képviselői is.
 
Így látják a székely klubok a jövőt
Bereczky Szilárd (Gyergyói HK): – Erősödött a csapatunk a tavalyihoz képest, de a megváltozott feltételek miatt nem az a kérdés, hogy ki nyer, hanem az, hogy közösen hogyan lehet átvészelni a helyzetet minél kisebb kárral. Kihívás lesz rövid idő alatt sok mérkőzést játszani, de bízunk a jó szereplésben, és természetesen nyerni szeretnénk.
 
Sprencz István (SC Csíkszereda): – Kihívásokkal teli szezon elé nézünk, de szeretnénk megtartani legutóbbi helyezésünket. Egyben tartottuk az előző évi csapat nagy részét, három fiatal érkezett, valamint új kanadai légiósok a maradó oroszok mellé. Nagy érvágás, hogy egyelőre nem tudjuk kiszolgálni a hazai nézőket.

Fotó: ersteliga.hu