Erdély

BL-elődöntőn fújt az erdélyi magyar játékvezető


Napokkal előtte a Szuperdöntőn a „bronzmeccset” vezethette.

A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcas döntőjét követően szeptember elején Portugália ismét a foci egyik csúcseseményének házigazdája volt. Nem a klasszikus, nagypályásé, hanem az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő strandfocié. Ekkor rendezték az Európa-bajnokságnak megfelelő Szuperdöntőt, majd a klubcsapatok Bajnokok Ligáját, így nem túlzás azt állítani, a strandfoci-társadalom figyelme két hétig Nazare városára irányult.

Az öt válogatottat és 33 klubcsapatot felvonultató két tornának pedig volt egy erdélyi magyar szereplője is: Bálint Attila. Tekintve, hogy a székelyudvarhelyi játékvezető a válogatottak „bronzmeccsén”, majd a BL elődöntőjén is közreműködött, túlzás nélkül állíthatjuk: nem mellékszereplője volt az eseményeknek.

A kontinenstornának számító Szuperdöntőn a koronavírus miatt a megszokott 12-16 válogatott helyett ezúttal csak öt vett részt: a házigazda portugálok mellett Németország, Franciaország, Svájc és Ukrajna. A csapatok körmérkőzéseket vívtak egymással és szerencsés módon úgy alakult, hogy minden fontos kérdés az utolsó két mérkőzésen dőlt el. A világbajnoki címvédő portugálok Svájc ellen az aranyérmeért meccseltek és az esélyeknek megfelelően meg is nyerték a Szuperdöntőt. Ukrajna pedig Franciaországot legyőzve lett harmadik, a találkozót Bálint vezette.

A Bajnokok Ligájában már jóval népesebb volt a mezőny, a 28 férfi és öt női csapat között Romániát a Kovács Eduárd által vezetett erdélyi West Déva képviselte.

Erőltetett menet volt ez a javából, előfordult ugyanis, hogy Bálint öt meccsen működött közre egyetlen nap alatt. Mindezt tikkasztó melegben, a forró homokon…

Ennek ellenére a szervezők elégedettek lehettek teljesítményével, hisz rábízták a portugál Braga és a német Real Münster közötti elődöntőt, amelyet a magyar Baghy Csabával közösen vezethetett. „Tavaly Moszkvában részt vehetettem a világbajnoki selejtezőkön, de ez a BL-elődöntő eddigi pályafutásom legrangosabb mérkőzése”, nyilatkozta az erdelysport.hu megkeresésére a székelyudvarhelyi sípmester.

A BL-t végül az orosz BSC Kristall nyerte, míg a dévaiak a 2018-as remek szereplésüket követően most mindhárom csoportmérkőzésüket elveszítették a spanyol Futbol Playa Marbella, az svéd FC Stockholm és a házigazda CD OS Nazarenos ellen.

A koronavírus miatt a mérkőzéseket természetesen szurkolók nélkül játszották. „Ezek az úgynevezett látványsportok arra vannak kitalálva, hogy szórakoztassanak. Moszkvában például akár 20.000 ember is összegyűl egy-egy vb-selejtezőn. A hangulat hiánya sokat elvett az érzésből! Főleg az elején volt furcsa, de aztán mindenki tette a dolgát”, fogalmaz Bálint. „Már a reptéren érezhető a változás: kevesebb az utas, mindenütt üres, lezárt üzletek, székek. És mindenkin maszk. Nazaréban aztán burokban éltünk a két hét alatt! Ugyan a maszk viselete csak ajánlott, a szervezők kérték, amint elhagyjuk a szállodai szobánkat, tegyük fel a maszkot. A kispadokat felügyelő 3. játékvezető és az időt mérő 4. bíró maszkban végezte dolgát, a játékosok és edzők pedig maszkban ültek a kispadon. Amint valakit lecseréltek, leült a számára fenntartott székre és tette is fel a maszkot”, írja le a portugáliai koronahelyzetet Bálint.

A székelyföldi bíró 2017 óta vezet strandfoci meccseket és ha abból indulunk ki, hogy a Szuperdöntő találkozóin összesen öt játékvezető (két portugál mellett egy olasz és egy magyarországi) működött közre, akkor nem tévedünk, ha azt írjuk: az európai elithez tartozik. „Májusban világbajnoki selejtezőket rendeznek, remélem, azokon a találkozókon is ott lehetek”, tekint a jövőbe Bálint Attila.

fotók: