Erdély

Szász és a Dinamo feltartóztathatatlan!


Két csapatot teljesen padlóra küldött a koronavírus.

A hétvégén véget ért Sepsiszentgyörgyön a román férfi kézilabda élvonal, a Bölények Ligája második tornája. Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt a Román Kézilabda Szövetség (FRH) úgy döntött, az élvonal 16 csapata egyetlen helyszínen vívja meg bajnoki mérkőzéseit. Ennek megfelelően immár két tornát rendeztek Sepsiszentgyörgyön, az első kilenc forduló alapján pedig kijelenthető: a címvédő Dinamo megállíthatatlannak tűnik.

Szász Andrással a soraik között a bukarestiek az egyedüliek, akik eddig valamennyi mérkőzésüket megnyerték, 29-26-ra legyűrve többek között a tavalyi ezüstérmes Potaissa Tordát is.

A Tálas Hubával, Thalmaier Rolanddal és Szőke Mariusszal felálló erdélyiek a másik bukaresti együttestől, a Steauától is kikaptak, így jelenleg a 3. helyen állnak, miután legyőzték a Politechnica Temesvárt, a Fogarast, a Suceavát, a Vasluit, a Bodzafordulót és a Bákót.

Az eddigi szezon meglepetésének a temesváriakat nevezhetjük, akik a második tornán valamennyi meccsüket megnyerték. Összességében a Poli kikapott ugyan a Tordától, a jelenleg második Dél-Dobrudzsától és némi meglepetésre a Bodzafordulótól, de legyőzte a Vasluit, a Resicabányát, a Bukaresti CSM-ét és a Calarasit.

Buzogány Barna és Nagy Róbert együttese, a tavalyi bronzérmes Nagybányai Minaur egyelőre a középmezőnyben ragadt, miután fölülmúlta ugyan a Vasluit, a Bodzafordulót, a Bákót és a Resicabányát, de kikapott a CSM-től, a Dél-Dobrudzsától és a Calarasitól is. A nagybányaiak a 6. helyről várhatják a folytatást.

Minden bizonnyal jobb kezdésben reménykedhetett Csog Vencel is, csapata, a Fogaras ugyanis mindössze a 10. helyen tanyázik, miután csak a Suceavát és a Resicabányát tudta legyűrni, kikapott viszont a Dinamótól, a Tordától, a Vasluitól, a Bodzavásártól és a CSM-től is.

A mezőny ötödik erdélyi csapata, a Resicabánya eddig nem tudott pontot szerezni – ezzel pedig holtversenyben sereghajtó a Botosani-nyal. Szász Elődék azonban a koronavírus miatt eddig csak három mérkőzést játszottak (és vesztettek el) és ugyanúgy kizárták őket a második tornáról, mint a Foksányt. Összesen 15 mérkőzés dőlt el a zöld asztalnál a fertőzések magas száma miatt.

A csapatok tiltakozása ellenére a szövetség kitart a jelenlegi lebonyolítás mellett, némi változtatással. Ugyan még döntés nem született az ügyben, a jelek szerint a bajnokság továbbra is Sepsiszentgyörgyön folytatódik – ám az október 23-án kezdődő hétvégén csak egy fordulót bonyolítanak majd le a háromszéki városban.

fotó: 007sport.ro