Erdély

Két erdélyi csapat is lemaradt a Virágok Ligája nyitányáról


A román sajtó egyenesen ostobaságnak nevezi a lebonyolítási rendszert.

A Rapid és a Slatina közötti 19-19-es döntetlennel szerda délután Ploiesti-en elrajtolt a román női kézilabda élvonal, a Virágok Ligája (Liga Florilor) küzdelemsorozata. Sajnos a versenysorozat egyik legfontosabb szereplője a koronavírus.

Fertőzés miatt ugyanis két csapat el sem utazott a nyitótorna helyszínére! Ráadásul mindkettejük erdélyi! A Zilahi HC vezetőedzője, a legendás Gheorghe Tadici és segítője, Elena Tadici jelenleg is kórházban van a koronavírus-fertőzés miatt, de pozitív lett 10 játékos tesztje is. Az élvonalban első alkalommal szereplő Kisjenő (fotó) keretében öt játékos tesztje lett pozitív, de az Arad Megyei Közegészségügyi Igazság nem tudta időben elvégezni az ilyenkor kötelező járványügyi vizsgálatot.

Kilenc játékosa fertőzött a másik újonc Activ Ploiesti együttesének is, ám ők úgy döntöttek, kiállnak – a megmaradt 8 kézilabdázóval.

Romániában a labdarúgást leszámítva az összes csapatsportágban egy helyen megrendezett tornákkal indult útjára a 2020-2021-es bajnoki idény. Az ifjúsági és sportminisztérium egyelőre ragaszkodik ehhez a Gazeta Sporturilor által ostobának nevezett lebonyolítási módhoz, annak ellenére, hogy egyértelművé vált: minél több csapat, ezzel együtt minél több személy tartózkodik egyazon helyen (értsd, játszik egyazon teremben), annál nagyobb a megfertőződés veszélye. Igazolta ezt sajnos a férfi bajnokság is, amelynek első két tornáján 15 mérkőzés dőlt el a zöldasztalnál, mivel a Botosani és a Foksány nem tudott pályára lépni a fertőzöttek magas száma miatt.

Mindezek tudatában a kézilabda-, kosárlabda-, röplabda- és vízilabda-csapatok egyre hevesebben követelik a lebonyolítási rendszer módosítását és a klasszikus kiíráshoz való visszatérést. Amelyet Európa-szerte is alkalmaznak….

fotó: handbalmania.ro