Erdély

Bölöni máris zöld-fehérbe öltözött – a Wikipédián legalábbis


Az erdélyi szakember megerősítette: hétfőtől munkába áll.

Ugyan a görög sajtó egybehangzóan írta azt a napokban, hogy még ezen a héten bemutatja Bölöni Lászlót a Panathinaikosz, az erdélyi szakember végül hétfőtől veszi át a zöld-fehérek szakmai munkájának irányítását.

Ezt a 67 éves szakember maga ismerte el az nemzetisport.hu-nak adott nyilatkozatában. Ahol azt is elárulta, másfél évre írt alá Görögország második legeredményesebb klubjához. Amely 1971-ben a Bajnokcsapatok Európai Kupájának döntőjébe jutott egy bizonyos Puskás Ferenc irányításával.

A Pao becenévre hallható egyesület eddig 20-szort nyerte meg a görög bajnokságot, ezzel második legeredményesebbnek számít a 44-szeres győztes Olimpiakosz mögött. Amely azonban az utóbbi bő két évtizedben már-már nyomasztó hegemóniát szerzett magának – 1997 óta húsz alkalommal végzett a Szuper Liga élén. Ennek köszönhetően az Olimpiakosz rendre részt vett az európai kupák csoportkörében, ezért az országot sújtó gazdasági válságot is ez a klub vészelte át a legkönnyebben. Ráadásul a Panathinaikosz, amely legutóbb 2010-ben tudott bajnokságot nyerni, az utóbbi években az AEK Athén és a PAOK Szaloniki mögé is szorult – úgy eredményességben, mint anyagi stabilitásban.

A zöld-fehérek pocsékul kezdték az idei idényt, a Real Madrid utánpótlásából igazolt Dani Poyatos vezetésével két meccset is elveszítettek és mindössze egyetlen pontot szereztek három forduló alatt. „Nem vagyok mágus. A munkában hiszek, nem a hókuszpókuszban”, fogalmazott a rá váró feladat nehézségei kapcsán Bölöni az NSO-nak. Érdekes, hasonlóan vélekedett augusztusban akkor is, amikor a belga Gent élére nevezték ki – aztán 25 nappal és három bajnokival később, nem utolsósorban a játékosok zsörtölődései miatt máris menesztették.

Forner Miklós (1928–1929), Künsztler József (1929–1934), Guttmann Béla (1967–1968) és Puskás Ferenc (1970–1974) után Bölöni lesz a Panathinaikosz ötödik magyar vezetőedzője, emlékeztet az NSO.

Ugyan a klub még nem nevezte ki hivatalosan, a Panathinaikoszról szóló Wikipédia-oldalak több nyelvű, többek között angol és német szócikkeiben már Bölöni Lászlót tüntetik fel a csapat új edzőjéként.

fotó: transfermarkt.de