Erdély

“Voltunk. Vagyunk. Leszünk”


Ünnepel a székelyföldi jégkorong.

Viszontagságos idényben ünnepli a székelyföldi jégkorong 90 éves múltját. A fényűző ünnepség helyett egy egyszerű, de sokat mondó molinón üzentek a Gyergyói HK és a Csíkszeredai Sportklub jégkorongozói a hétfő esti székely rangadó előtt:

„VOLTUNK. VAGYUNK. LESZÜNK”

Egy kis történelem a csíki és a gyergyói jégkorongot illetően.

Csíkszereda
1880-ban alakult meg az első „jeges” egyesület Csíkban, a Csíkszeredai Korcsolyázó Egylet, amelyet 1881-ben jegyeztek be. A Jégkorong Egyesület létrejöttére azonban még több mint 40 évet kellett várni. Amikor a csíki Vigadóban a mozivetítés előtt a közönségnek híradókat mutattak be, akkor láttak a nézők először egy igazi hokimeccset. Vákár Lajos és más, a hoki iránt érdeklődő fiatalemberek pedig azt mondták, hogy „Ilyet mi is tudunk csinálni!” Ettől a pillanattól kezdve beszélhetünk csíki jégkorongról.

Az első hivatalos mérkőzéssel kapcsolatosan több ellentmondás is volt, még a közelmúltban is. A köztudatban az 1929. január 6-i dátum él, mint első hivatalos mérkőzés, amikor a Bukaresti TCR (Tenis Club Român) ellen játszott a csíki csapat Szinaján. (A mérkőzést végül a TCR nyerte 4–0 arányban.) Az újabb kutatások, amely Ráduly Róbert Kálmán Csíkszereda korábbi polgármesterének nevéhez fűződik, viszont arra engednek következtetni, hogy az 1929-es dátum nem valódi, és az első TCR elleni mérkőzés 1931. január 4-én volt. Három héttel később, 1931. január 24-én és 25-én Csíkszeredában újra megmérkőzött a két csapat, pár nappal később pedig – 1931 februárjában – Románia jégkorong-válogatottja részt vett a lengyelországi Krynicában megrendezett világbajnokságon; ebbe a válogatottba a csíkiak közül egyedül a kapus Dóczy kapott behívót, így ő volt az első csíki válogatott jégkorongozó.

A csapat 1932-től vesz részt az országos bajnokságban, és 1935-től veszi fel a Csíkszeredai Sport Club nevet. A második bécsi döntés után a csapat először játszott a magyar bajnokságban. A világháborút követően újfent a román bajnokságban szerepelnek a csíkiak, és 1949, illetve 1963 között öt bajnoki címet szereznek különböző nevek – IPEIL, Termés, Akarat – alatt. A Sport Club nevet 1972-ben újra felveszi a klub, de a bajnoki címek csak a rendszerváltást követő időszakban jönnek.

Gyergyószentmiklós
Gyergyószentmiklóson 1882-ben alakult meg a Korcsolya Egylet, amely a Békény patak két ága, illetve a mai Cloșca és Arany János utca között kiképzett pályával, melegedővel és öltözőházzal rendelkezett.

Basilides Tibor testnevelő kezdeményezésére megalakult 1948 végén – miután osztálymérkőzéseket szerveztek – az első csapat az UAR. A csapat vezetői Basilides Tibor és id. Dobribán Sándor voltak. Első mérkőzésüket Csíkszeredában játszották. 1949-ben megalakult a Vasutasok csapata, Karda László irányításával. Ugyanebben az évben létesült a GYMTE is, Székely Imre és id. Dobribán Sándor vezetésével.

1952-ben Gyergyószentmiklós két csapata SPARTAK néven egyesült, viszont 1955-től Haladás megnevezéssel szerepelnek, amelynek edzője Karda László volt. 1958-ban a Haladás megszerzi az országos harmadik helyet, amit negyven év után 1998-99-es fordulók végére sikerült megismételni.

1961-ben a jégkorong támogatását a fafeldolgozó üzem veszi át. A zöld-fehér együttes Lendület néven szerepel ezután.

Az 1977-es év meghozza a nagy változást ennek a sportágnak, amikor elkezdődik a fedett műjégpálya építése. A gyergyószentmiklósi jégpálya 1982. január 22-én került átadásra. A csarnokot a tervek szerint a közeljövőben átalakítják és modernizálják.

1994-ben megalakul Progym Sportegyesület torna, sí és tenisz szakosztályokkal.1995-ben veszik be a jégkorongsportot is soraikba, hogy végül a Progymra alapozva alakuljon át a csapat neve Gyergyói Hoki Klubbá.

Fotó: ersteliga.hu