Erdély

Elhúzták a Titánok „nótáját”


Mindhárom erdélyi csapat jégen volt.

A jégkorong Erste Ligában, az elkövetkezendő időszakban magyarországi mérkőzések szerepelnek műsoron. A három erdélyi csapat közül a Brassói Corona és a Csíkszeredai Sportklub 9-9, míg a Gyergyói HK hét meccset tud le.

Ezekből egyet-egyet sikerült asszisztálni.

Dunaújvárosi Acélbikák – Brassói Corona 5–4 (0–1, 3–2, 1–1, 1–0) – h.u.
Gólszerzők:
Szappanos (32.), St. Pierre (37.), Mazurek (38., 42.), Pihlqvist (65.), illetve Finucci (1., 26.), Boriszenko (39.), Carlson (53.).

A hazaiaknál már két testvérpár játszott, hiszen Gebeiék mellett Jakabfy Csongor után Sámuel is hazatért Svédországból. A Brassónál egyelőre várat magára Fowlie visszatérése.

Így a vendégek kezdtek jobban, már az 52. másodpercben vezetést szereztek Finucci révén. Mozgalmas volt az első harmad, sok lövéssel, de újabb gól ekkor nem született. Aztán a 25. percben Finucci volt újra eredményes, ám ezt követően jött az újvárosi feltámadás. Szappanos szépített, majd egymás után két emberelőnyéből a második gólra váltotta a hazai gárda St. Pierre révén. Az egyenlítés után másfél percen belül a vezető találat is összejött Mazurek góljával. Erre azonban gyorsan válaszolt a Brassó, és Boriszenko hűtötte le a kedélyeket.

A harmadik harmadban sem lassítottak a felek, újra Mazurek talált be. Az újvárosi vezetés az 53. percig élt, ekkor az élénkebb Brasó Carlson révén egyenlített. A hosszabbításban aztán a DAB-nak volt több helyzete, és amikor már csak 27 másodperc volt hátra a maximális öt percből, Pihlqvist eldöntötte a bónuszpont sorsát.

Titánok – Csíkszeredai Sportklub 3–8 (0–4, 3–1, 0–3)
Gólszerzők:
Tiainen (29.), Jakimcsuk (36.), Németh (37.), illetve Combs (8., 52.), Taratuhin (15., 35., 44.), Láday (16.), Becze (18.), Tousignant (56.).

A vendégeknél bemutatkozott Wishart. A Sportklub volt az aktívabb a meccs elején is, és fölénye a 8. percben érett góllá, Combs talált be. Aztán a harmad második felében három perc alatt három gólt is szerzett a Csíkszereda: előbb Loginov remek passzát Taratuhin lőtte be közelről, majd Láday növelte a különbséget volt csapata ellen, és Becze is villant, Szeles lábai között gólt szerezve.

A második harmadban mintha egy másik Titánok jöttek volna ki a jégre. Jól védekeztek, és az ellenakciók is veszélyesek voltak. A 29. percben Tiainen kapásgóllal szépített, de Taratuhin visszaállította a négygólos differenciát. A hazaiak azonban hajtottak, és Jakimcsuk éles szögből, majd Németh egy kipattanót értékesítve visszahozta az együttes. A Szereda ráadásul tízperces fegyelmivel elveszítette Blackwatert.

Az utolsó harmadban újra koncentráltabban játszott az erdélyi együttes. Taratuhin mesterhármasig jutott, majd László nagy védései is kellettek, hogy nem változzon az állás, amikor emberhátrányban játszott a Sportklub. A vendégek egy kettős kiállítást is kivédekeztek, majd a büntetőpadról visszatérő Combs góllal zárta le az egyéni akciót. A végén Tousignant emberelőnyben állította be a végeredményt.

Ferencváros-Telekom – Gyergyói HK 3–0 (0–0, 1–0, 2–0)
Gólszerzők:
Hegyi (33.), Hajós (42.), Somogyi (58.).

Az első harmadban a vendégek játszottak aktívabban, de gól egyik oldalon sem született. A második felvonás elején fórba került a Fradi, és ezt követően át is vette az irányítást. A Gyergyó büntetőt lőhetett, de Szabó nem találta el a kaput. A hazaiaknál végleges fegyelmit kapott Pavuk, de az FTC így is előnybe került: a 33. percben Hegyi távoli, lapos lövését Cooke sem védhette már. A hazaiak egy percig kettős fórban is támadhattak, de ekkor a GYHK-nak volt ziccere, ám Arany jól védett.

A harmadik harmad elején nőtt a különbség: Hajós emberhátrányban volt eredményes Kulmala megindulása után. Az FTC fölényben játszott a folytatásban, és őrizte előnyét. A vendégek a hajrában levitték a kapust, de ez megbosszulta magát, Nagy Gergő korongszerzése után végül Somogyi talált be.

Összességében a GYHK jól játszott, ziccerek sokaságát hagyta ki, pontosabban öt alkalommal mehettek szemtől szembe Arannyal a piros-fehér játékosok. Ez rengeteg helyzet egy ilyen meccsen.

A nap másik meccsén az Opten Vasas HC hazai pályán 5–2-es vereséget szenvedett.

Fotó: ersteliga.hu