Erdély

A román sportnapilap is köszöntötte Keleti Ágnest


A tornászlegenda a 10. olimpiai bajnok, aki betöltötte a 100. életévét.

„Sokat megélt bajnok centenáriuma” címmel emlékezett meg Románia egyetlen sportnapilapja, a Gazeta Sporturilor Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok 100. születésnapjáról.

A lap bevezetőjében kiemeli, hogy Keleti Ágnes a 10. olyan olimpiai bajnok, aki betöltötte a 100. életévét és az egyedüli, aki még mindig életben van. A cikk zárásaként még megemlíti, hogy a csúcstartó egy másik magyar, 1936 pólóbajnoka, a 2016-ban 102 évesen és 241 naposan elhunyt Tarics Sándor.

Keleti Ágnes „regénybe illő életéből” a bukaresti lap kiemeli, hogy 1921-ben született Budapesten zsidó családban. Négy évesen kezdett el tornázni, de 1941-ben zsidósága miatt kirúgták csapatából. A nácik kivégzőtáboraitól, ahol édesapja és több rokona is végezte, előbb úgy menekült meg, hogy hozzáment egyik tornász társához, majd hamis személyazonossági okiratokat vásárolt, végezetül pedig a magyar főváros körüli falvakban bujkált.

Első olimpiáján 31 évesen indult, 1952-ben Helsinkiben pedig rögtön aranyat szerzett talajon. Mindez azonban csak bemutatkozás volt, négy évvel később, Melbourne-ben négy aranyat (talaj, gerenda, felemás korlát, kéziszercsapat) és további két ezüstöt nyert.

Nem tért vissza viszont Magyarországra, a szovjet invázió miatt 44 társával Ausztráliában kért menedékjogot, majd 1957 és 2016 között Izraelben élt és dolgozott edzőként.

„Nagyon jól vagyok, soha nem nézek tükörbe. Ez az én titkom, úgy maradok fiatal”, idézi a Gazeta Sporturilor a demenciával küzdő, de „mindig vidám” Keleti Ágnest.

Akit Nadia Comaneci későbbi és Simone Biles jelenlegi csillag is köszöntött 100. születésnapja alkalmából.