Erdély

Gergelyfi, Vancsik, Czenk – Irány az olimpia?


Tizenkét csapat pályázik három (vagy négy?) helyre.

Vasárnaptól kezdődik valószínűleg minden idők legkeményebb, legfárasztóbb és legmegterhelőbb vízilabda-tornája Rotterdamban: az olimpiai selejtező-torna. A három (vagy négy?) helyre összesen 12 csapat pályázik, köztük Románia is.

Akárcsak az olimpiát, az előselejtezőt is tavaly rendezték volna, de a koronavírus miatt el kellett halasztani. A világjárvány azonban más módon is beleszólt a csapatok életébe: a megszorítások miatt legtöbb esetben elmaradtak a felkészülési tornák, így a válogatottak csak külön készültek saját edzőközpontjaikban. Ennél is nagyobb csapást okozhat azonban az az előírás, mely szerint ha valamely csapatban a fertőzöttek száma meghaladja a hármat, akkor automatikusan kizárják a válogatottat a tornáról.

A görög Atanasziosz Kehajasz edzette román válogatott a B csoportba kapott besorolást Horvátország, Oroszország, Hollandia, Németország és Franciaország mellé. Első ránézésre ez tűnik nehezebbnek, az A jelű hatosban ugyanis Grúzia, Törökország, Kanada, Brazília, Montenegró és Görögország található. A szextettből az első négy helyezett jut tovább, majd következik az egyenes kieséses szakasz. Nyolc nap alatt nyolc meccs! Legalábbis azoknak, akik elérik a döntőt.

A tokiói olimpiára elvileg a három dobogós juthat ki, de nem kizárt, hogy végül a negyedik is örülhet: Dél-Afrika jelenléte (úgy a fiúknál, mint a lányoknál) anyagi okok miatt egyelőre kérdéses.

Románia eddig kétszer, 1996-ban Atlantában és 2012-ben Londonban vett részt a négykarikás játékokon, míg négy alkalommal is a döntő mérkőzésen maradt le a földkerekség legnagyobb sportrendezvényéről.

A román válogatott 15 főt számláló keretében három magyar nem nemzetiségű játékos is helyet kapott: az egyaránt aradi születésű Gergelyfi Róbert (25 éves, jelenlegi klubja a Duisburg), Vancsik Levente (26 éves, Steaua) és a nagyváradi Czenk Ferenc (20 éves, Nagyvárad).

A torna összecsapásai a FINA.TV-n követhetők figyelemmel.

Íme a teljes keret:
Marius Ţic, Cosmin Radu (kapitány), Alexandru-Albert Vătrai, Tudor Fulea, Victor Antipa, Andrei Prioteasa, Vlad Dragomirescu, Bogdan Remeş, Robert Gergelyfi, Vlad Georgescu, Alexandru Ghiban, Levente Vancsik, Şerban Abrudan, David Bota, Ferenc Czenk.

Románia programja:
2.14 – Románia – Horvátország 20.00 óra
2.15 – Románia Oroszország 14.00 óra
2.16 – Románia – Hollandia 2.00 óra
2.17- Románia - Németország 14.00 óra
2.18 Románia – Franciaország 18.30 óra

fotó: www.facebook.com/FederatiaRomanadePolo