Erdély

Drámai végjátékok, távolodik Tokió


Három forduló után egyetlen ponttal állnak Gergelyfiék, pedig lehetne ez akár négy is…

Három forduló után mindössze egyetlen ponttal áll a B csoport utolsó előtti helyén a Gergelyfi Róberttel, Vancsik Leventével és Czenk Ferenccel felálló román férfi vízilabda-válogatott a Rotterdamban zajló olimpiai selejtezőtornán. Mindez lehetne akár négy pont is...ha a mérkőzések másfél perccel rövidebbek lettek volna.

A vasárnapi első fordulóban 2012 olimpiai bajnoka és 2016 olimpiai ezüstérmese, Horvátország ellen nem sok esélye volt a román csapatnak, amely 16-6 arányú vereséget szenvedett. A folytatás aztán már jóval izgalmasabbra és kiegyensúlyozottabbra sikerült, a végjáték pedig a drámai elemeket sem nélkülözte.

Hétfőn Oroszország legjobbjai ellen ugyanis a román csapat egy perccel a vége előtt még 9-8-ra vezetett, a vége azonban 9-9 lett. Ennél is drámaibb volt a vég kedden a házigazda hollandok ellen. Bő másfél perccel a vége előtt még Vancsikék vezettek 8-7-re - négy másodperccel a végső sípszó előtt azonban Jesse Koopman már a győztes gólt vágta be a vendégek kapujába. Ezzel Hollandia 9-8-ra nyert.

Gergelyfi és Vancsik mindhárom találkozón lehetőséget kapott, a góllövő listára azonban nem tudták felírni a nevüket. A mindössze 20 éves Czenk Ferenc eddig nem játszott.

Románia a folytatásban szerdán az eddig pont nélküli németekkel találkozik, majd csütörtökön a mindössze két pontos franciákkal. A hatos csoport első négy helyezettje megy tovább az egyenes kieséses szakaszba, Románia jelenleg az ötödik – de lehet még javítani.

fotó: h2opolo.ro