Erdély

Marosszentgyörgyi tehetség tűnt fel a FCSB kispadján


A fiatal támadó egyelőre csak ízlelgeti az első csapat légkörét.

Állandó eredménykényszerben lévő multinacionális csapatból eredményorientált, de a fiatal román játékosok felnevelésében is érdekelt klubbá változott az utóbbi néhány évben a FCSB. A bukarestiek igyekszenek alkalmazkodni a nemzeti labdarúgó-piac igényeihez, ennek megfelelően a korábban a saját akadémiáját is bezáró egyletből jelenleg Románia legjobb utánpótlás-képző klubjává váltak. Amely az elmúlt héten nem kevesebb, mint 18 játékost adott a román felnőtt, U21, U18 és U16-os válogatottaknak.

A trendnek megfelelően a legutóbbi fordulóban, a bajnoki címvédő Kolozsvári CFR ellen 3-0-ra megnyert rangadón hat olyan játékos került a FCSB kezdőjébe, akik 22 évnél fiatalabbak. A kispadon pedig további öt ilyen korú csere foglalt helyet. Mind közül a legfiatalabb pedig Kecskés Dávid volt.

A fiatal csatár 2004. március 30-án született Marosvásárhelyen, tehát napokon belül tölti be a 17. életévét. Ő maga a nagyvároshoz közeli Marosszentgyörgyön nőtt fel, ott is kezdett el focizni az ACS Kinder csapatában.

Amint a marosszentygyörgyi klub Facebook-oldalán megjelent bejegyzésből kiderül, Kecskés már két éve a FCSB akadémiáján pallérozódik. Annak az együttműködésnek a fejében, amely a két egyesületet összeköti.

„Mérhetetlen örömmel töltött el minket a hír, hogy Kecskés Dávidot az első csapat keretébe jelölte a FCSB a Kolozsvári CFR elleni rangadón”, kürtölte világgá örömét az utánpótlás-nevelő egyesület.

Érdekesség, hogy a Marosvásárhely közvetlen közelében fekvő 8800 fős településről az utóbbi két évtizedben elindult már egy kiváló labdarúgó: a 12-szeres magyar válogatott Csizmadia Csaba, aki a Fehérvár és a Ferencváros mellett játszott az osztrák Mattersburg, az olasz Grosseto és a horvát Slaven Belupo színeiben is, jelenleg pedig az NB I-es Budafok edzője.

Hogy Kecskés Dávid tud-e hasonló, vagy ennél is fényesebb pályát befutni, az a jövő zenéje. A FCSB játékospolitikáját figyelembe véve azonban az kijelenthető: jó helyen van. A Kolozsvár ellen végül nem lépett pályára, így még várhat a Liga 1-es bemutatkozására, a jövő azonban mindenképpen Kecskés Dávidé lehet.

fotók: facebook/ACS Kinder SG. MUREȘ