Erdély

Erdélyi döntő az Erste Ligában


Mélyről jött vissza a Brassó!

Az első két hazai meccsét elveszítette a Brassói Corona a Debreceni DEAC ellen a jégkorong Erste Liga elődöntőjében, ám utána zsinórban három győzelmet arattak ezzel megordítva a párharc állását.

Úgy utazhattak a több sebből vérző – Izacky és Novotny kiesése mély nyomott hagyott – DEAC otthonába, hogy amennyiben nyernek, akkor lezárják a párharcot és bejutnak a fináléba.

A Brassó szerezte meg a vezetést McFadden révén, nagy gólt szerzett a bekk, de Turcotte kettős fórban egyenlített. A debreceniek büntetőt lőhettek a Kulesovval szembeni szabálytalanságért, ám Hári nem tudott túljárni Tőke eszén.

A második harmadban a DEAC magához ragadta a vezetést: egy kivédekezett kiállítás után Pesztunov, majd ismét Turcotte volt eredményes. A két találat között a Brassó is sokat veszélyeztetett, de Hetényi jól védett.

Az utolsó harmad nagy vendég feltámadást hozott. Gliga csökkentette a különbséget, majd emberhátrányba került a Corona, de ezt is kihúzta. A hajrában pedig fordított: Valchar fonákkal emelt Hetényi kapujába. Nem sokkal később Klempa szerzett szerencsés gólt, a korong a kapusról pattant be. A hajrára a DEAC lehozta Hetényit, de a Brassó korongot szerzett, és Finucci zárta le a meccset, valamint az egész párharcot is.

A Brassó 0-2-ről nyert négy meccset zsinórban, ezek közül hármat idegenben, így hét év után került újra döntőbe.

2009 után lesz újra két erdélyi csapat a fináléban. Akkor a Csíkszeredai Sportklub és a városi rivális, azóta megszűnt, HC Csíkszeredával találkozott. Az a párharc a HC győzelmével ért véget. A Brassó a 2013/2014-es idényben jutott el még a fináléig, amikor az Érsekújvár volt az ellenfelük. A felvidéki alakulat összesítésben 4–2-re nyert a fináléban.

Erste Liga, elődöntő, 6. mérkőzés
Debreceni DEAC – Brassói Corona 3–5 (1–1, 2–0, 0–4)
Gólszerzők:
Turcotte (14., 38.), Pesztunov (29.), illetve McFadden (5.), Gliga (48.), Valchar (55.), Klempa (58.), Finucci (60.).
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–2 a Brassó javára.

Fotó: ersteliga.hu