Erdély

A heroikus küzdelem nem elég, az emberhátrányban lévő magyarok kikaptak a románoktól


Ezzel Magyarország búcsúzik a tornától, Románia harcban a továbbjutásért.

 A magyar válogatott több mint egy félidőt emberhátrányban futballozva 2-1-re kikapott szombaton a románoktól az U21-es Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában. Gera Zoltán szövetségi edző csapata, amely szerdán a németektől szenvedett 3-0-s vereséget, két mérkőzés után nulla ponttal áll, így biztosan búcsúzik a kontinenstornától.

A magyar csapat Gera Zoltán kérésének megfelelően sokkal bátrabban kezdett, ezt jelezte Bolla Bendegúz bombája, melyet csak bravúrral tudott hárítani a román kapus. A vendégek tíz perc után átvették a játék irányítását, nekik is volt ziccerük, de a csatár fejjel célt tévesztett. A román akciók alapvetően sokkal ígéretesebbek voltak, igazi veszélyt viszont Mezei Szabolcs távoli lövése jelentett, a román kapus másodjára is szépen védett. Kifejezetten keményen játszottak a felek, az első félidő derekáig már öt sárga lapot osztott ki a bíró, pedig további szándékos belépőket büntetlenül hagyott. Jószerivel csak idő kérdése volt, mikor és ki kapja meg valaki a második figyelmeztetését, ez végül Szőke Adrián lett, így a magyarok már szünet előtt emberhátrányba kerültek.

A folytatásban a román együttes csak meddő mezőnyfölényben futballozott a létszámhátrányban sokkal zártabbá váló magyarok ellen. Egy középpályás labdaszerzés után ráadásul a hazai gárda egy gyors ellentámadásból Csonka András közeli befejezésével vezetést is szerzett.

Az előny birtokában a magyarok már csakis a védekezésre, az eredmény tartására törekedtek, ám ez csak szűk negyedórán át működött. Aztán a 70. percben az egész meccsen nagyon aktív Alexandru Matan egyéni akció végén kilőtte a bal felső sarkot. Az egyenlítés után fokozódott a nyomás a magyar kapun, a hazaiak már a félpályát sem nagyon lépték át, de a románok utolsó passzai többnyire elakadtak, vagy a lövések kerülték el a kaput, így Besének csupán egy-két védenivalója akadt. A hajrában a románok teljesen beszorították a magyarokat, fölényük pedig góllá érett, amikor egy szögelt után Alexandru Pascanu közelről a hálóba paskolta a labdát, így megszerezték a három pontot. Pedig az utolsó pillanatokban Magyarország közel került az egyenlítéshez, de Andrei Vlad újabb, harmadik bravúrjával kiütötte Bárány Donát 15 méteres lövését...

"Nagyon tüzes meccs volt. Tíz emberrel egy teljes második félidőt végigjátszani nagyon nehéz, de mégis megszereztük a vezetést. Aztán az utolsó pillanatokban szögletből egy elkerülhető gólt kaptunk. Nehéz most szavakat találnom, küzdöttünk emberhátrányban is, és ha nincs a kiállítás, akkor egészen más eredmény született volna. De nincs olyan, hogy ha... Ebből is tanulni kell" - mondta a mérkőzést követően Gera, aki az eredményt sajnálja, de büszke a csapatára.

A magyarok kedden a hollandok ellen fejezik be a szereplésüket Székesfehérváron.

U21-es Eb, A csoport, 2. forduló:
Románia-Magyarország 2-1 (0-0)
Bozsik Aréna, zárt kapus, v.: Visser (belga)
gólszerzők: Matan (70.), Pascanu (87.), illetve Csonka (56.)
piros lap: Szőke (42.)
sárga lap: Ciobotariu (5.), Morutan (6.), Pascanu (58.), Marin (64.), Ganea (81.), illetve Szőke (6., 42.), Kiss (13.), Mocsi (23.), Csonka (45.), Deutsch (52.)

Románia: Vlad - Harut, Ciobotariu, Pascanu - Boboc, Olaru, Marin, Ciobanu, Morutan (Petre, 61.) - Ganea (Popescu, 86.), Matan (Itu, 89.)
Magyarország: Bese - Bolla, Balogh, Mocsi, Deutsch (Bukta, 88.) - Csonka, Mezei (Kata, 69.) - Skribek (Bárány, 52.), Szendrei, Kiss (Tamás, 69.) - Szőke

További eredmény:
Németország-Hollandia 1-1 (0-0)
A csoport állása: 1. Németország 4 pont (4-1), 2. Románia 4 (3-2), 3. Hollandia 2, 4. Magyarország 0


B csoport, 2. forduló:

Spanyolország-Olaszország 0-0
Szlovénia-Csehország 1-1 (1-0)
A csoport állása: 1. Spanyolország 4 pont, 2. Csehország 2 (2-2), 3. Olaszország 2 (1-1), 4. Szlovénia 1

fotók: mti.hu