Erdély

Felsőházi rájátszásban az FK Csíkszereda!


Jobb egymás elleni eredmény.

Az utolsó forduló döntött a legizgalmasabb dolgokról, vagyis a felsőházról és az alsóházról a labdarúgó másodosztályban.

Az utolsó forduló előtt nem kevesebb, mint 11 (!!!) csapatnak volt esélyes arra, hogy bekerüljön a hatcsapatos felsőházba, amely rájátszása már az első ligás tagságért zajlik. Hogy minden számítgatást és esetleges mérkőzésbefolyásolást elkerüljenek az összes összecsapást egy időpontra tették.

Mindezek ellenére, a Petrolul Ploiesti alelnöke, Mihai Dogaru, megpróbálta befolyásolni a CS Mioveni – Bákói Aerostar mérkőzést és a találkozó játékvezetőjét igyekezett „lefizetni”. A Petrolulon a vendéggyőzelem segített volna, ám nemcsak ezen múlott az ők felsőházi tagságuk... Az ügyre hamar fényt derült és Dogarut azonnal lekapcsolták, miután a találkozó játékvezetője Alexandru Deaconu értesítette a hatóságokat.

A forduló legnagyobb kérdése az volt, hogy meglesz-e az esély arra, hogy a jövőtől két székelyföldi csapat lehessen az első ligában.

Ehhez az FK Csíkszeredának nyernie kellett a CSM Slatina ellen, ám a sorsuk nemcsak a saját kezükben volt a csíkiaknak, hiszen több eredmény is kedvezően kellett alakuljon.

A FK-nak kellett pár perc, míg rendezték soraikat és sikerült támadásba lendülni. Elsőként Apró erős lövését Grecu kapus védte bravúrral, majd a folytatásban Bara fejesét is hárította. Érződött a nyomás a csíkiakon és emiatt helyenként pontatlan volt a játék.. A 34. perc végül meghozta az áttörést: Apró szabadrúgását Grecu kapus Pintér elé ütötte, aki Suciu Tonihoz fejelte a játékszert, a csapatba visszatérő fiatal csatár pedig nem hibázott. 1-0.

A szünetig hátralévő időben jól járatta a labdát az FK ám komolyabb helyzete csak Jebarinak volt, aki egy baloldali szabadrúgást követően lőtt kapura, a slatinai hálóőr egy pillanatra kiejtette kezéből a labdát, de végül javított és magához ölelte a játékszert.

A második félidőben Takács jobboldali beadását Schieb ollózva rúgta kapura, Grecu nagyot védett. Az 54. percben Pintér kerül ziccerbe, közelről lőhetett, de a slatinai kapus ismét nagyot védett, az érkező Kelemen lövése pedig megpattant egy hátvéden. A 60. percben Rogoveanu szabadrúgását Gyenge magabiztosan fogta. Az utolsó fél órában Mészáros és Bauza előtt is adódott gólszerzési lehetőség, de a csíkiak nem tudták növelni az előnyt és közben a vendégek játéka folyamatosan feljavult.

A végjáték izgalmasra sikeredett, de az FK védelme állta a sarat és megszerezték a győzelmet.

Ekkor elkezdődött a matekozás. A Viitorul Pandurii Tg. Jiu és a Bukaresti Metaloglobus vereséget szenvedett, akárcsak a Temesvári ASU Poli. Ezen eredményeknek köszönhetően az FK a kilencedik helyről az ötödik helyre ugrott előre. Itt négy csapat rendelkezett azonos pontszámmal. A szakszövetség versenykiírásának értelmében jött a felek között egy minitabella, amely az FK-nak kedvezett.

A rájátszás menetrendjét hétfőn 11 órától sorsolják ki a Román Labdarúgó Szövetség székházában, a felsőházban oda-visszavágós rendszerben játszanak, mindegyik csapatnak tíz mérkőzése lesz, a végén az első kettő feljut az 1. Ligába, míg a harmadik és a negyedik osztályozót játszik az élvonal alsóházi rájátszásának 8., illetve 7. helyezettjével.

Liga 2., 21. forduló
FK Csíkszereda – CSM Slatina 1:0 (1:0)
Gólszerző:
Suciu (34.)
FK Csíkszereda: Gyenge – Takács, Kelemen, Apró, Bor – Csürös, Jebari (Casiadi-Bakó 46.), Bara (Savin 90+) – Pintér (Bauza 60.), Suciu (Mészáros 60.), Schieb (Palmes 81.).

További eredmények
Bukaresti Metaloglobus – Bukaresti Rapid 2–4
Pandurii Lignitul Tg. Jiu – Unirea Slobozia 1–0
Concordia Chiajna – Temesvári ASU Poli 2–0
CS Mioveni – Bákói Aerostar 5–1
Kolozsvári U – Petrolul Ploiesti 1–2
Resicabányai CSM – U Craiova 1948 0–2
Temesvári Ripensia – Lénárdfalvi ACS 0–0
Dunarea Calarasi – Viitorul Pandurii Tg. Jiu 2–1

A Liga 2. táblázatának élmezőnye
1. U Craiova 35 pont
2. Dunarea Calarasi 34
3. CS Mioveni 33
4. Bukaresti Rapid 33
5. FK Csíkszereda 32
6. Temesvári ASU Poli 32
-------------------------------
7. Konstancai Farul 32
8. Viitorul Pandurii Tg, Jiu 32
9. Petrolul Ploiesti 31
10. Bukaresti Metaloglobus 30
11. Kolozsvári U 29

Fotó: fkcsikszereda.ro / Pál Zoltán