Erdély

Szamankov az Erste Liga-elődöntők legjobb játékosa


A legszebb gólt is csíkszeredai játékos szerezte: Jack Combs Mathieu Tousignant pompás passzából volt eredményes.

Az erdélyi csapatok sikerével értek véget a magyar bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság elődöntői. Az alapszakaszgyőztes Brassó a DEAC-ot, az SC Csíkszereda az FTC-Telekomot múlta felül 4-2 arányban. A két tavalyi társbajnok – 2020 tavaszán a koronavírus-járvány első hulláma miatt nem játszhatták végig a szezont –, a Fradi és a Sportklub óriási csatába bonyolódott, a mérkőzések kétharmada vagy hosszabbításban, vagy az utolsó pillanatokban dőlt el. A székelyek sikerében óriási szerepe volt az immár román állampolgársággal is rendelkező fehérorosz kapusnak, Makszim Szamankovnak. A hazája válogatottjában is megfordult hálóőr, aki az alapszakaszban még egyáltalán nem mutatott jó formát, ihletetten védett a szériában, a hatékonyságát 94 százalék fölé tornászta, így nem véletlen, hogy ő lett az elődöntők legjobbja. Szamankov igen szerényen nyilatkozott erről a hivatalos ligahonlapnak, mondván: „A továbbjutást nem az egyes játékosok érték el, hanem az egész csapat közösen. A legfontosabb, hogy bejutottunk a döntőbe, ennek nagyon örülünk.”

Az elődöntők gólját is csíki játékos szerezte Jack Combs személyében. A 33 éves amerikai légiós a negyeddöntők után érdemelte ki a legjobb játékosnak járó elismerést, amikor 7 gólt lőtt a Gyergyói HK-nak. A Fradi elleni párharc során sem adta alább, 6 meccsen 8-at vágott, nem csoda, hogy ezek egyike találtatott a legszebbnek. Természetesen nagy dicséret illeti az asszisztos Mathieu Tousignant-t is, aki az ellenfél több játékosa között találta meg a korong ideális útját a csapattárshoz.

Az Erste Liga döntője az SC Csíkszereda és a Corona Brassó részvételével március 30-án kedden kezdődik, és a tervek szerint a köztelevízió sportcsatornája több összecsapást is élőben közvetít majd Erdélyből.

Fotó: ersteliga.hu