Erdély

Rekorddöntés az első meccsen


Harmadik shoot-out a rájátszásban.

Brassóban a Corona pályaelőnyével elkezdődött a jégkorong Erste Liga fináléja. A Csíkszeredai Sportklub viszont kellemetlen vendégnek bizonyult.

Az erdélyi finálé kérdése az, hogy a Brassó első alkalommal, vagy a Sportklub harmadjára hódítja el a nemzetközi sorozat trófeáját.

A Brassó kapujában Tőke kezdett, a légiósok közül Dame-Malka és Zagidullin maradt ki. A vendégeknél az elődöntő legjobbjának választott Szamankov maradt a kapuban, és ezúttal a stáb inkább védőfronton erősítette meg a keretet, így Tousignant-t sem nevezték. Fodor Csanád visszatérhetett sérülése után.

A csapatok lassú tempóban kezdték az összecsapást, igyekeztek egymást kiismerésével eltölteni az első perceket. Ezt leghamarabb Sportklub unta meg és össztűz alá vette Tőke ketrecét. Sorra jöttek a helyzetek, de Becze, Taratuhin, vagy épp Blackwater sem találta meg az utat a hazai ketrecbe. A vendéglátók a harmad felét átlépve kezdtek éledezni, amikor a Finucci-Gliga-Fowlie trió volt leginkább elemébe. A 13. percben megszületett a mérkőzés első kiállítása. Hatalmas brassói lehetőségekkel. Előbb a Klemap-Tranca duó ugrott ki, ám utóbbi az üres kapuba mellé lőtt. A fór során Szamankov tartotta a lelket a csíki csapatban, aki nem engedett semmit, sőt a kiegészülést követően Becze szólóba került, de kihagyta a lehetőséget. A hátrányt így kivédekezte a Sportklub, majd fordult a kocka. Valchar kiállítása után a kék-fehérek gyakorolhatták az előnyös játékot. Tették mindezt remekül és a 18. percben Bíró Tamás pofozta be a korongot Tőke hálójába. Kuljas passza viszont felért egy góllal. A harmad végül egy áthúzódó hazai emberelőnnyel zárult.

Ezt viszont könnyedén kivédekezte a Sportklub, majd a 25. percben kettőre növelték az előnyüket. Egy korongért Farkas Tamás és Bíró Tamás harcolt nagyot a korongért és a kapu mögül utóbbi kihagyhatatlan helyzetbe hozta Casaneanut, aki csak az üres kapuba kellett továbbítsa a pakkot. A folytatásban a Brassó igyekezett tempót váltani, míg a Sportklub tördelte a játékot. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a házigazdák legtöbb esetben a kékről lőhettek és a lecsorgó korongokból éltek. Ám ami helyzetük volt, azt vagy a csíki védelem, vagy Szamankov hatástalanította.

A záró felvonáshoz érkezve az volt a kérdés, hogy a Sportklubnak sikerül-e megtörni a hazaiakat, vagy a Brassó talál egy gólt és életre kelnek. Előbbi forgatókönyv érvényesült. A Sportklub ugyanis a második emberelőnyét is kihasználta. Ehhez viszont kellett némi szerencse is: Balckwater középre tett korongjába Gliga ért bele szerencsétlenül és a játékszer Combs elé került, aki az üres kapuba továbbította azt. A gól után szinte azonnal a Brassó került előnybe, ám ez a lehetőség inkább rájuk nézve volt veszélyes, hiszen Blackwater szólózhatott, de akárcsak Becze, ő is kihagyta a lehetőséget. A folytatásra a Brassó egyre inkább feladta a meccset, a Sportklub pedig könnyedén dobálta ki a korongokat a harmadból és egyértelműen az idő pörgetésére játszottak. A Coronának végül esélye sem volt közel kerülni a kék-fehérekhez.

A mérkőzés tempója jócskán elmaradt az elődöntőkben látottakhoz képest, ám a két fél van annyira jó csapat, hogy ezen hamar tudnak változtatni.

Érdekesség, hogy a teljes idényben a csíki alakulat még nem tudott lehozni kapott gól nélkül egy meccset sem. Ezt ezúttal megtette és Szamankov 100 százalékos teljesítménnyel növelte az amúgy is remek rájátszásbeli mutatóját és összességében 95 százalékon áll.

Ugyanakkor történelmet is írt a Sportklub. A csíkiak amerikai csatára John Anthony Combs megdöntötte Ladislav Sikorcin rekordját. Sikorcin a 2010/2011-es idényben – a HSC Csíkszeredát erősítve – a rájátszás során 15 gólig jutott. Ezt Combs az idén megdöntötte, hiszen a Corona elleni gólja a 16. volt a rájátszásban. Ugyanakkor a gólpasszok tekintetében még a szlovák-magyar kettős állampolgársággal rendelkező Sikorcin vezet, hiszen ő 13 asszisztig jutott. Combs ötnél tart.

Erste Liga, döntő, 1. mérkőzés
Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub 0–3 (0–1, 0–1, 0–1)
Gólszerzők:
Bíró Tamás (18.), Eduard Casaneanu (25.), John Anthony Combs (44.).
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Sportklub javára.

A döntő további műsora
2. mérkőzés, március 31., szerda: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub (18.30)
3. mérkőzés, április 3., szombat: Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona (18.30)
4. mérkőzés, április 4., vasárnap: Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona (18.30)
5. mérkőzés, ha szükséges, április 6., kedd: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub (18.30)
6. mérkőzés, ha szükséges, április 8., csütörtök: Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona (18.30)
7. mérkőzés, ha szükséges, április 10., szombat: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub (18.30)

Fotó: ersteliga.hu