Erdély

Kilenc ember ellen is nehezen nyert a CFR, mezőnyjátékos a Sepsi kapujában Videókkal


Egy pontra csökkent a kolozsváriak hátránya egy fordulóval az alapszakasz vége előtt.

Nem mindennapi események egész sora színesítette a román labdarúgó élvonal erdélyi csapatainak meccseit a Liga 1 29., húsvéti fordulójában. A Sepsi kapujában például egy mezőnyjátékos, Boubacar Fofana áll a végső sípszó pillanatában, míg a Kolozsvári CFR több, mint egy félidőn keresztül játszott kettős emberelőnyben. De a Hermannstadttal sem gyakran fordul elő, hogy négy gólt lő egyetlen mérkőzésen.

Kezdjük a bajnoki címvédő Kolozsvári CFR-rel, amely papíron rangadót vívott a Dinamo ellen. Pontosabban rangadó lett volna ez néhány évvel ezelőtt, a bennmaradásért küzdő fővárosiak azonban ezúttal papíron nem okozhattak volna komoly gondot a legutóbbi három szezon bajnokának. És valószínűleg nem is okoztak volna, ha a 9. percben Mario Camora, a 27.-ben pedig Gabriel Debeljuh lövése nem a kapufán csattan, hanem a hálóban köt ki. Az első félidő mégsem erről marad emlékezetes, hanem arról, hogy a vendégeknél Paul Anton már a 31., Florin Bejan pedig a 37. percben megkapta második sárgáját és mehetett zuhanyozni.

A két vitatott ítélet után Marcel Barsan játékvezető mintha kompenzálni akart volna, ezért nem ítélt büntetőt a hazaiaknak a sem a 47., sem 84. percben. A bírói tévedésektől hangos mérkőzést aztán Billel Omrani döntötte el a 80. percben, aki Adrian Paun egyéni akciója után vágta be a mérkőzés egyetlen találatát. Győzelmükkel a kolozsváriak egyetlen pontra közelítették meg a listavezető FCSB-ét.

Húsvét vasárnapján a Sepsi OSK azzal a tudattal lépett pályára Aradon, hogy már biztosan a rájátszás felsőházában folytatja a szezont. A remek iramú találkozót ennek megfelelően az UTA nyerte Marius Tomorei és az orosz Jevgenyij Sliakov góljaival 2-0-ra. Érdekesség, hogy minkét játékos először volt eredményes a szezonban az aradiak mezében. Bálint László csapata ezzel három vereség után tudott ismét bajnokit nyerni, a piros-fehérek azonban nem akármilyen sorozatot tudhatnak maguk mögött: a bajnoki tabella első négy helyezettjével játszottak egymás után.

Ami a Sepsit illeti, meg kell jegyeznünk, hogy Niczuly Roland védte a csapat kapuját, Tamás Nándor kezdőként a szünetig volt a pályán, míg Fülöp István a 68. percben állt ki. Niczulyt a 87. percben, utolsó emberként elkövetett szabálytalanság miatt ráadásul kiállították és mivel Leo Grozavu edző már valamennyi cserelehetőségét elhasználta, így a mezőnyjátékos Boubacar Fofana volt kénytelen beállni a kapuba.

 A harmadik erdélyi gárda, a Hermannstadt kispadján bemutatkozó Eugen Beza irányításával a csapat 4-1-re győzte le az Arges együttesét. Cephas Malele révén még a vendégek szereztek vezetés a 24. percben büntetőből, ám Yazalde duplájával (42., 51.), valamint Aias Oasman (77.) és Alexandru Matel góljával (90.) a nagyszebeniek kiütötték ellenfelüket. Márpedig az nem mindennap fordul elő velük, hogy egyetlen meccsen négy gólt szerezzenek. Egész pontosan eddig szezononként egyszer lőttek négyet három éves élvonalbeli történelmük során. Hogy milyen szinten nem megszokott ez a góltermés, remekül mutatja, hogy az ezt megelőző hét bajnokin jött össze nekik a négy gól.

A negyedik erdélyi csapat, a Gaz Metan immár hét forduló óta képtelen nyerni, miután a medgyesiek ezúttal hazai pályán gól nélküli döntetlenre végeztek az Astra ellen.

Az alapszakasz utolsó előtti fordulójában immár biztos, hogy a FCSB (64 pont), a Kolozsvári CFR (63), a Craiova (57) és a Sepsi (44) a felsőházban folytatja, a másik két helyre pedig a Botosani, a Clinceni és a Chindia pályázik.

A következő forduló rangadója a Craiova – CFR lesz.