Erdély

Nagyszeben nagy baj – kilenc emberrel búcsúztak az élvonaltól


A csapat veteránjai döntően befolyásolták a Hermannstadt sorsát.

A következő szezonban négyre csökken az erdélyi csapatok száma a román labdarúgó élvonalban, miután szerda délután a Hermannstadt hazai pályán 2-1-es vereséget szenvedett a Mioveni elleni az osztályozó visszavágóján, így három év után búcsúznikényszerül a Liga 1-től.

Pedig a nagyszebeniek bizakodóan várhatták a meccset, szombaton ugyanis gól nélküli döntetlent értek el Mioveni-ben. A Medgyesen játszott mérkőzés 6. percében azonban egy váratlan esemény rendkívül nehéz helyzetbe hozta a csapatot: Razvan Dalbea villámgyorsan összehozott két sárga lapot és mehetett zuhanyozni. Hatalmas hiba volt ez egy 39 éves játékostól!

Hiába maradtak emberhátrányban, a hazaiak becsülettel küzdöttek és Yazalde révén a 21. percben meg is szerezték a vezetést. Az első félidőben a vendégek nem tudtak sok helyzetet kialakítani, ennek ellenére a szünet előtti percekben mégis majdnem kiegyenlítettek. Erre végül a 71. percig kellett várniuk, amikor a San Marinóból (!) igazolt olasz Davide Massaro gyenge lövése megpattant a 34 éves Ousmane Vierán és Cristiano kapus már tehetetlen volt.

A portugál hálóőr 13 perccel később látványos vetődéssel hárítani tudott, más kérdés, hogy a tizenhatoson kívül tette ezt, így ő is pirosat kapott. Számára ez volt az utolsó mérkőzés a Hermannstadt színeiben, a következő idényben ugyanis a Kolozsvári CFR-ben folytatja.

A kettős emberelőnybe került hazaiak kilátástalan helyzete a 93. percben pecsételődött meg, amikor Panait bevitte a kegyelemdöfést, 13 év után feljuttatva ezzel a Miovenit az élvonalba.

A Hermannstadt számára három év után véget ért az élvonalbeli kaland. Érdekesség, hogy rögtön az első, a legjobbak között töltött idénye után, máris osztályozóra kényszerült. Akkor sikerrel vette az akadályt (az egykori magyar válogatott Vasile Miurita irányításával) a Kolozsvári Universitatea ellen – úgy, hogy a hazai visszavágót elveszítette….

A Hermannstadt búcsúja után a következő idényben a Kolozsvári CFR, a Sepsi, a Gaz Metan Medgyes és az UTA Arad képviseli Erdélyt a Liga 1-ben.

fotó: lpf.ro