Erdély

Kikaptak a szlovénektől


Ennél több kell a világbajnokságon.

A magyar jégkorong válogatott kedden 3–0-s vereséget szenvedett a szlovén együttestől a május 3. és 8. között Ljubljanában rendezendő divízió I/A-világbajnokságra készülő jégkorong-válogatottak barátságos mérkőzésén Székesfehérváron. Sean Simpson magyar szövetségi kapitány alakulatában már jégre léptek az osztrák döntőben érdekelt Fehérvár, valamint az Erste Liga-fináléban szerepelt FTC és Csíkszereda játékosai is. A gárda múlt csütörtökön 3–1-re legyőzte első felkészülési összecsapásán Ukrajnát Miskolcon.

A magyar keretből továbbra is hiányzott Bartalis István, illetve Sebők Balázs. A szlovénok legnagyobb sztárja, a kétszeres Stanley Kupa-győztes Anze Kopitar – akinek édesapja, Matjaz a szövetségi kapitány – még az NHL alapszakaszában érdekelt, ugyanakkor klubja, a Los Angeles Kings jelenleg rájátszásra jogosító helyen áll, így a csatár vb-szereplése erősen kérdéses.

A magyar kapuban Rajna Miklós kezdett, és ugyan eleinte nem volt sok dolga, de a korong főleg a szlovén botokon járt. A harmad derekán emberelőnyhöz jutottak a vendégek komoly helyzet nélkül. Azonos létszámban a 13. percben veszélyeztettek először a hazaiak. A szünet előtti magyar emberelőnyben Szirányi Bence lövését fogta Matija Pintaric. A jó védekezések és a gyenge támadójátékok miatt csak két magyar és öt szlovén kapuralövés volt az első húsz percben.

A folytatásra megélénkült az iram, Rajnának pedig többször kellett bravúrral védenie. Végül 11 hárítással zárt, mert a „félidőben” Hetényi Zoltán állt be a helyére. Ahogy Vas Jánost kiállították, Robert Sabolic egy oldalváltást követően betalált. Változatlanul vérszegény volt a hazai offenzíva, 40 perc után csak 4 lövést találta el a szlovén kaput.

A záró játékrész gyors vendéggóllal indult, Ziga Pancéról mindenki elfeledkezett. Rákapcsolt a magyar csapat, Pintaricnak kétszer is nagyot kellett védenie. A kisebb vihart túlélték a vendégek, és ismét ők játszottak mezőnyfölényben. A végjátékban Hetényi helyett mezőnyjátékos jött be, ám 3 másodperccel a lefújás előtt Pance üreskapus gólt ütött.

A szlovénok ellen felemás a magyar mérleg, amíg 25 barátságos találkozóból hatszor sikerült nyerni – és ez a mai volt a 17. vereség két döntetlen mellett –, addig az eddigi tíz vb-meccsen még pontot sem szerzett a válogatott.
A magyar együttes a vb előtt még két felkészülési mérkőzést játszik: pénteken Káposztásmegyeren ismét Ukrajna, majd jövő csütörtökön ugyanott a Koreai Köztársaság válogatottja lesz az ellenfél.

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország – Szlovénia 0–3 (0–0, 0–1, 0–2)
Gólszerzők: Sabolic (36.), Pance (42., 60.)

Fotó: jegkorongszvetseg.hu