Erdély

Országos bajnokságot nyert a szatmári sakkzseni


A 8 éves legény ezzel képviselheti Romániát a soron következő világ-vagy Európa-bajnokságon.

Április 10-20. között Eforie Nordon rendezték az országos sakkbajnokságot az U8, U10, U12, U16, U18 és U20-as korosztályban. A klasszikus versenyszámokon túl rapid, blitz és feladatmegoldó sakkban is összemérhették tudásukat a versenyzők.
Kovács Balázs valamennyi számban indult, a klasszikus sakkban pedig nem talált legyőzőre, így megnyerte a banokságot. 

Ez Balázs eddigi pályafutásának legfontosabb trófeája, amit ráadásul meglehetősen népes mezőnyben ért el, hiszen összesen 48-an neveztek erre a versenyszámra. A Szatmárnémeti VSK versenyzője kilenc fordulót követően 8 pontot ért el. A második helyen Cazacu Iustin-Nicolas (Gambitul Damei+Politehnica Iași) végzett 7,5 ponttal, míg harmadik a Temes megyei Szőlőtelepről érkező Apostu Rares-Stefan (Mediator Giarmata Vii) lett 7 ponttal.

Rapid sakkban a VSK versenyzője 7 pontot szerzett, ezzel pedig negyedik lett, holtversenyben a harmadik helyezettel. Ebben a versenyszámban 57-en indultak és Apostu Rareș-Ștefan nyerte meg.

A blitz sakkban 55-en indultak, Kovács pedig 6 pontjával a 7. helyen végzett.

A feladatmegoldó számban a szatmári versenyző a negyedik helyen zárt, holtversenyben a harmadik helyezettel. A helyezéseket az időeredmények határozták meg: Nicolas 25, Balázs 36 perc alatt teljesítette a feladatot. Ebben a versenyszámban 31-en indultak.

Elért eredményével Balázs kivívta magának a jogot, hogy Romániát képviselhesse a soron következő Európa-vagy világbajnokságon. Hogy melyiken indul el, az a versenyző döntésén múlik.

Kovács Balázs négy és fél éves korában kezdett el sakkozni, első edzője Ciprian Muntean volt a Szatmárnémeti CS Vointa egyesületénél. Az elmúlt három és fél évben Balázs számtalan értékes díjat nyert hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt. Tavaly három ezüstöt és egy bronzot zsebelt be az országos bajnokságon. Balázs jelenleg a Ciprian Muntean și Margareta Sarivan vezette Városi Sportklub sakkozója, felkészülését pedig Bagi Máté nemzetközi sakkmester és Horváth Csaba Fide mester segítette.

 Az ob-én egyébként Balázs bátyja, Ábel is részt vett. Ő szintén a VSK versenyzője és az U10-es korcsoportban szerepelt további 60 tehetséggel. Ábel remekül helytállt: klasszikus sakkban 9 fordulóban 4,5 pontot ért el, rapid sakkban 6 pontot, blitzben pedig 5,5 pontot.