Erdély

Székely gólokkal indult a világbajnokság


Nagyszerű magyar győzelem.

A Magyarország – Dél-Korea találkozóval Ljubljanában elstartolt a Divízió I/A csoportos jégkorong világbajnokság.

Magyar szempontból, a felkészülési meccseket követően, nem lehettünk túl optimisták az egyik nagy közvetlen rivális Dél-Korea elleni meccs előtt. A válogatott, amely utazó keretében több székelyföldi születésű, vagy épp kötődésű sportoló – Fejes Nándor, Erdélyi Csanád. Sárpátki Tamás, Sofron István – kapott helyett épp múlt csütörtökön az utolsó felkészülési meccsen 4–2-es vereséget szenvedett a távol keleti országtól.

A felkészülés során a játék összképe nem volt olyan rossz, de a hét lőtt gól a négy meccsen igencsak soványnak volt mondható.

A világbajnokság nyitómeccsén viszont kiszakadt a gólzsák.

A Sean Simpsons vezényelte magyar csapat az első percektől kezdve keményen beleállt a meccsbe és lerohanta ellenfelét. A fölény végül a 7. percben góllá is érett. A Gyergyói HK csíkszeredai születésű védője Fejes lőtte el a korongot a kékről és Terbócs remek takarásának köszönhetően a hálóba kötött ki. Alig egy perc múlva már kettő volt közte. Egy remek akció végén Erdély, majd Garát próbálkozott, hogy végül a lecsorgót a Csíkszeredai Sportklub erőssége, Sofron István, vágja be a ketrecbe Dalton lábai között. Az első komolyabb koreai akcióra 10 percet kellett várni, de Rajna a helyén volt, hogy a folytatásban tovább maradjon a magyar fölény.

A második felvonás is parádésan indult. Alig négy perc után a székelyföldi felmenőkkel rendelkező Erdély Csanád is betalált. Előbb a vasat találta el, majd a kipattanót Daltonra rálőve szerezte meg a harmadikat. Majd utána rögtön kettőt is. A meccs felére eldőlt minden. Erdély mesterhármast jegyzett és a válogatott öttel ment. A Fehérvár csatára először triplázott a nemzeti együttesben. A válogatottban ezt megelőzően utoljára Hári lőtt három gólt, 2020. február 6-án az észtek elleni nottinghami olimpiai selejtezőben.

Nem tört meg a lendület, Magosi Bálint próbálkozása kapuvasat érintette. Emberelőnyben büntetőhöz jutott Korea, ám An Csin Huj a kapuvasat találta el. A folytatásban is nagy kedvvel játszott a magyar válogatott, a riválisnak fellángolásai voltak. Az 51. percben Rajna helyett a kapuvas mentett, de a kapus eszén sem tudtak túljárni. Erdély ütőjében maradt a negyedik gólja, emberhátrányos szólóját védte Dalton. Rajna végül 19 védéssel zárt, mert 2 perc 11 másodperccel a vége előtt Kim Szang Vuk bevette a kapuját.

A magyar válogatott kedden 16.30 órától a Szlovéniától 4–2-es vereséget szenvedő Litvánia ellen lépnek jégre. A romániai válogatott is bemutatkozik, akik Szlovénia ellen kezdenek este 20.00 órától.

Divízió I/A, 1. nap
Magyarország – Dél-Korea 5–1 (2–0, 3–0, 0–1)
Gól:
Fejes (7.), Sofron (8.), Erdély (24., 28., 31.), illetve Kim Sz. (58.)

Szlovénia – Litvánia 4–2 (1–0, 2–0, 1–2)
Gól:
Verlic (14.), Kuralt (22.), Tomazevic (30.), Maver (53.), illetve Bendzius (56.), Krakauskas (60.)

Fotó: Vörös Dávid / MJSZ