Erdély

Szlovénia ellen kezdenek Rokalyék


Felvenni a ritmust házigazdákkal.

A bentmaradás céljával indult útnak Ljubljanába a romániai jégkorong válogatott, ahol sorrendbe Szlovénia, Dél-Korea, Litvánia és Magyarország ellen veszik fel a harcot.

A 22 fős utazó keretből 14 székelyföldi sportoló, akiket kiegészít egy pár honosított légiós, valamint egy pár román ajkú játékos.

A válogatott a felkészülés során mondhatni fejlődést mutatott. A keret Gútában készült az első héten, ahol Japánnal, Lengyelországgal és végül Szlovéniával csaptak össze. Előbbiektől csúnyán kikaptak, majd meccsről meccsre jobb teljesítményt nyújtottak, legyőzve a lengyeleket és kemény csatára késztetve a szlovénokat.

Ugyanakkor a Felvidéken edzőtáborban levő Radim Valcharnak nem adták meg a játékjogot miután nem volt meg a folyamatos négy éve egy romániai csapat mezében. Ugyanezen cipőben járt az előzetesen behívott Gyenisz Kuljas is. Ugyanakkor Patrick Machala nem válaszolt a meghívóra, míg Gecse Hugó a szülés előtt álló felesége mellett szeretet volna maradni.

Utóbbi játékos döntését és azt, hogy Andrej Taratuhin nem utazik a válogatott a szakszövetség igencsak nehezményezte a hivatalos közösségi oldalán Emilian Cernica alelnök révén.

Előbbi egy jogos természetes döntés, míg utóbbinál Emilian Cernica csak egy dolgot felejtett el megjegyezni, hogy Taratuhin sérült és már a GYHK elleni román „bajnoki döntőn” sem szerepelt.

Mindezeket félretéve a válogatottnak reális célkitűzés a csoportban való bentmaradás lehet és ehhez  május hetedikén Litvániát kellene legyőzzék. Azt a Litvániát, amely két felkészülési meccset játszott a torna előtt, méghozzá Észtország ellen. Előbb kikaptak 5–4-re, majd 3–2-re nyertek. A keret zöme a belföldi bajnokságból érkezik, de vannak játékosaik a lett, a svéd, a norvég, vagy épp a svájci bajnokságokból.

A válogatott ma este 20.00 órától kezdi meg szereplését a házigazda Szlovénia ellen.

A romániai válogatott kerete
Kapusok: Patrik Polc, Tőke Zoltán (mindketten Brassói Corona), Onodi Ottó (Galaci VSK, tartalék).
Hátvédek: Pavlo Boriszenko, Timur Raszulov, Bors Huba (mind Brassói Corona), Farkas Tamás (Csíkszeredai Sportklub), Jevgenyij Jemelianenko, Berdila Cătălin (mindketten Galaci VSK), Ferencz-Csibi Róbert, Kozma Zsolt (mindketten Gyergyói HK).
Csatárok: Rokaly Szilárd, Fodor Csanad, Péter Balázs, Căsăneanu Eduard, Részegh Tamás, Rokaly Norbert, Jevgenyij Szkacskov (mind Csíkszeredai Sportklub), Roberto Gliga, Albert Zagidulin (mindketten Brassói Corona), Molnár Zsombor (Háromszéki Ágyúsok), Daniel Trancă (Gyergyói HK).
Szakvezetés: Julius Pénzes (szövetségi kapitány); Góga Attila és Nelu Alexe (másodedzők).

Fotó: FRHG / facebook