Erdély

Magyar győzelem a magyaros meccsen


Tétnélküli találkozó volt.

A Divízió I/A csoport jégkorong világbajnokság várva várt Magyarország – Románia meccse tétnélkülivé avanzsált elő, miután a megelező napon minden eldőlt. Vagyis Szlovénia mellett Magyarország jut fel a világelitbe, míg a többségében székely játékosokból álló Románia kiesik.

Óvatosságra adott okot, hogy a két együttes legutóbbi egymás elleni összecsapásán, 2020. február 8-án a nottinghami olimpiai selejtezőben a magyarok csak hosszabbításban nyertek Erdély Csanád góljával.

Sean Simpson szövetségi kapitány ismét Rajna Miklósnak szavazott bizalmat a kapuban. A kiváló hangulatról közel háromezer magyar szurkoló gondoskodott.

Eleinte nem volt nagy iram, majd amikor a magyarok a harmad derekán sebességet váltottak, bő négy perc alatt két gólt is ütöttek. Előbb Szirányi Bence betörése után a lecsorgót Nagy Gergő vágta Tőke Zoltán lába között a hálóba, majd egy hatékony letámadás után Sebők Balázs szerzett pakkot, Magosi Bálint elé passzolt, aki hatalmas erővel bombázott a léc alá. A 11 székellyel és hat honosított játékossal felálló román csapat csak a szünet előtti emberelőnye alatt veszélyeztetett, de Rajnának nem okoztak gondot.

A második harmad 30. másodpercében Roberto Gliga maradt őrizetlenül, és nem hibázott. Sofron István visszaállíthatta volna a különbséget, azonban lövése a keresztlécen csattant, a védők pedig tisztáztak a gólvonal elől. Jevgenyij Szkacskov szólóját védte később Rajna, ám a 28. percben a magyar kapus egy védése után nem ért vissza a helyére, és Ferencz-Csibi Róbert a hátsó felére ütötte a pakkot, amely a gólvonal mögé esett. Bő egy perc múlva Magosi lövése után a finnekkel junior világbajnok Kulmala Rasmus közelről kotorta be a korongot Tőke mamutja alatt.

A folytatásban minden ziccer kimaradt, így minimális magyar előnyről indult a záró játékrész. Tőke jól állta a rohamokat, de később a „románoknak” is voltak lehetőségeik. A hajrában emberelőnybe került a Simpson-csapat, ezt Sofron gólra váltotta, így eldőlt a csata.

A torna záró meccsén Szlovénia nyerni tudott Dél-Korea ellen, egy szintén tétnélküli meccsen.

Eredmények
Magyarország – Románia 4–2 (2–0, 1–2, 1–0)
Gólszerzők: Nagy (9.), Magosi (13.), Kulmala (30.), Sofron (57.), illetve Gliga (21.), Ferencz-Csibi (28.).

Szlovénia – Koreai Köztársaság 4-1 (2-0, 1-0, 1-1)

A végeredmény: 1. (és feljutott) Szlovénia 12 pont, 2. (és feljutott) Magyarország 9, 3. Litvánia 6, 4. Koreai Köztársaság 3, 5. (és kiesett) Románia 0.

Fotó: Vörös Dávid / MJSZ