Erdély

Megint megtalálta a fővárosi sajtó a jégkorongozókat


Himnuszbotrány újratöltve.

Nem múlt el botrány nélkül a Divízió I/A csoportos jégkorong világbajnokság, legalábbis a román fővárosi sajtó szemszögéből. A többségében székelyföldi játékosokból álló romániai válogatott mind a négy meccsén vereséget szenvedett és a reményekkel ellentétben búcsúzott a csoporttól.
A szlovénok, a litvánok és a magyarok elleni meccs végén a kilátogató szurkolók elénekelték a székely himnuszt a csapatnak. A koreaiak ellen azért nem, mert nem mentek be meccsre. A román sajtó viszont csak a magyarok elleni meccs után történeteket találta meg.

A Prosport „felháborítónak”, a Gazeta Sporturilor „botrányosnak” nevezte a történteket. Ugyanakkor ahány cikk jelent meg a témában annyi féleképpen tálalják az eseményeket. A valóságban pedig az történt, hogy a 4-2-es magyar sikert hozó találkozó végén a magyar szurkolótábor – amelyben rengeteg székelyföldi szurkoló is volt – előtt elénekelték a székely himnuszt a magyar csapattal együtt.

A román szaksajtó, illetve a szélsőséges nézeteiről hírhedt Dan Tanase és pártja az AUR azt is kifogásolta, hogy a lelátó magyar szektorában ült Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter, a román hokiszövetség volt elnöke. Tánczos közösségi oldalán reagált.

„Igen, ott voltam a hétvégén a Ljubljanában rendezett jégkorong-világbajnokságon, hogy a helyszínen buzdítsam a csíkszeredai, gyergyószentmiklósi és brassói hokisokat, akik mindent megtettek azért, hogy Románia válogatottja bent maradjon a divízió I A csoportjában. Több száz Hargita, Kovászna és Brassó megyei szurkolóval drukkoltunk együtt, akik tanúi akartak lenni egy történelmi eredménynek. Sajnos nem sikerült. Sok játékost személyesen ismerek, a barátaim. Tudom, hogy egyetlen céljuk volt, az, hogy Románia tartsa meg a helyét ebben a csoportban. A sajtóban megjelent információkkal kapcsolatban, miszerint a magyar lelátóról néztem a meccset, el kell mondanom, hogy még a román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset. Tőlem pár méterre szurkolt egy román család is, akik mindannyian a román válogatott mezét viselték. Megjegyzem, én a kedvenc csapatom, a román bajnok Csíkszeredai Sportklub mezét viseltem.” – olvasható a bejegyzésben.

Az ügyben megszólalt Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter, volt román szociáldemokrata miniszterelnök is, aki „gyalázatosnak” nevezte a román válogatott magyar nemzetiségű tagjainak cselekedetét, hogy elénekelték az „úgynevezett székely himnuszt” a román nemzeti mezben. Szerinte ez Románia és a románok iránti tiszteletlenség jele. Azt kérte a szakszövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől, hogy büntesse meg a játékosokat.

„Aki nem tiszteli Romániát, nincs mit keressen piros-sárga-kék mezben!” – írta a miniszter a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Kivizsgálást tart a szövetség
Az ügyben természetesen megszólalt a Román Jégkorong Szövetség elnöke, Alexandru Halauca is, aki kivizsgálást ígért az ügyben. „Minden bizonnyal csütörtökön összeül a Szövetségi Büró és minden egyes fényképet, illetve videót kielemzünk, továbbá kikérjük a Sport- és Ifjúsági Minisztérium véleményét is. Nem voltam ott Ljubljanában ezért azoknak a véleményét fogom kikérni, akik ott voltak.” – fogalmazott az elnök.

Ugyanakkor megjegyezte „a román zászlóval és jelvénnyel kapcsolatban van egy szankciókat tartalmazó rendelet, amelyet meg kell vizsgálni. Jelen pillanatban nem tudom megmondani mit kockáztatnak a játékosok. Ezt majd a Szövetségi Büró dönti el” – jegyezte meg az Agerpressnek.
A Szövetségi Büró, amely a Román Jégkorong Szövetség döntéshozó testülete 12 személyből áll, akik közül Valentin Dragomirnak nincs szavazati joga. A további 11 tag: Alexandru Halauca (elnök), Emilian Cernica (alelnök), Radu Cosca (alelnök), Alexandru Nistor (főtitkár), Constantin Vasile Nistor (technikai igazgató), Cornel Chirita (tag), Hodos László (tag), Ioan Martin (tag), Marian Negoita (tag), Gabriel Stroe (tag), Mihai Brandabur (tag).

Érdekesség, hogy elméletileg a jelenlegi testületnek március 22-ével lejárt a négyéves mandátuma és már közgyűlést kellett volna összehívjanak az új elnökség megválasztására. Egyelőre ez nem történt meg, tehát érvényes döntést elméletileg nem igen tud hozni ezen testület.

Fotó: Vörös Dávid / MJSZ