Erdély

Bordó-fehérbe öltözik Bölöni – régi-új főnöke lesz


Tizenegy év után visszatér Franciaországba a marosvásárhelyi edző.

Nem lett román szövetségi kapitány, de egy év (kényszer)pihenő után új csapatot talált Bölöni László: a francia élvonalból a szezon végén kieső FC Metz csütörtök délután bejelentette, a 69 éves marosvásárhelyi szakember lesz az együttes új edzője. Bernard Serin klubelnök ekkor mutatta be az új szakmai igazgatót, Piérre Dréossit is.

A korábban portugál és belga bajnokságot is nyert Bölöni számára nem ismeretlen a francia labdarúgás, hiszen edzette a Nancy, a Rennes, a Monaco és a Lens csapatait is – összességében 11 év után tér vissza a gall kakas országába. A Transfermarkt.de statisztikái szerint a Bölöni 250 alkalommal ült a kispadon a Ligue 1-ben, ezeken 83 győzelmet aratott, 61 döntetlen mellett pedig 106-szor veszített, összesen 310 pontot szerzett, ami meccsenként 1,24 egységet jelent. A Ligue 2-ben ennél is jobb a mérlege: 46 találkozón 22 győzelem, 18 döntetlen, mindössze 6 vereség, a megszerzett 84 pont pedig 1,83 meccsenként pontátlagot jelent.

Bölöni legutóbb 2021 tavaszán a görög Panathinaikosz edzőként dolgozott, az athéniak igazgatója akkor egy bizonyos Piérre Dréossi volt, aki 2006 és 2013 között már vezette a szakmai munkát a Metz kötelékében. Mi több, Dréossi és Bölöni már a Rennes-nél is dolgoztak együtt 2003 és 2006 között. További érdekesség, hogy Bölöni lánya, Eszter fogorvosként dolgozik Metz városában.

A Metz az előző idényben 31 ponttal az élvonal utolsó előtti helyén végzett, de csak egy egységgel maradt el az osztályozótól. Célja nem lehet más, mint az azonnal visszajutás. Érdekesség, hogy az utolsó fordulókban a gárda egyik legjobbja az a Didier Lamkel Zé volt, aki legutóbb Bölöni irányítása alatt villogott a belga Royal Antwerpenben…

fotó: www.24hfootnews.com