Erdély

Sepsi feltámadás, nagyszebeni kiütés és bemutatkozott a VAR is


Elkezdődött a román labdarúgó élvonal 105. idénye – rögtön két erdélyi csapat részvételével.

Remekül kezdődött a román labdarúgó élvonal új idénye az erdélyi csapatok számára: a Liga 1-ből lett Superliga első mérkőzésén a nagyszebeni Hermannstadt 3-0-ra kiütötte a Miovenit, majd kicsivel később a Sepsi OSK 0-2-ről mentett pontot Craiován a Bálint László által edzett CSU otthonában. Mindkét mérkőzésen bemutatkozott a videóbíró is.

A 105. idény első mérkőzésén az élvonalba egy év után visszatérő Hermannstadt nagyon simán elintézte a Miovenit, amelyben Veres Szilárd végig a pályán volt. A nagyszebeniek birtokolták többet a labdát (55%) és a kaput is ők találták el többször: 5-ször, szemben a vendégek 3 pontos kísérletével. A Kolozsvári CFR-től igazolt Daniel Paraschiv a 28. percben meg is szerezte a vezetést az erdélyieknek, majd a második félidő derekán Baba Alhassan eldöntötte a három pont sorsát: a ghánai középpályás a 62. és a 67. percben is betalált.

A 81. perc pedig belépett a román labdarúgás történelmébe: Valentin Buhacianu megszerezte a hazaiak negyedik gólját, csakhogy ezt les miatt a játékvezető érvénytelenítette. Következett a videóbíró vizsgálata – az első a román bajnokság történelmében –, de az ítélet nem változott.

A szezonbeli első játéknap második mérkőzésén a tavalyi bronzérmes CSU Craiova a Román Kupa címvédőjét, a Niczuly Rolandot a kapujában tudó Sepsi OSK-át fogadta. Az első félidőben Bálint László tanítványai játszottak fölényben és Gustavo a 29. percben meg is szerezte a vezetést. Alig két perccel azt követően, hogy Ante Roguljic sérülése miatt pályára lépett. A szünet után egyre inkább fölénybe került a Sepsi, gólt azonban ismét Gustavo szerzett az 59. percben.

A háromszékieket nem törte meg az újabb bekapott gól, a 69. percben pályára küldött Vitalie Damascan pedig négy minutummal később szépített. Ettől aztán újabb lendületet kaptak a vendégek, aminek a 87. percben lett meg a gyümölcse: Nicolae Paun 17 méterről kiegyenlített. Ráadásul a bírói szobában úgy döntöttek, Alexandru Mateiu veszélyesen rátartott Paun lábára, így a középpályást kiállították – ez volt a román bajnokság történelmének első VAR-os döntése.

Az utolsó pillanatokban aztán Rares Ispas akár a győzelmet is megszerezhette volta a Sepsinek, de Mirko Pigliacelli bravúros védésével egy pontot otthon tartott a CSU.

Jól kezdődött tehát az új idény az erdélyi csapatok számára. A folytatásban szombaton 18.30-tól az UTA Arad az Arges otthonában lép pályára, majd 21.30-tól a címvédő Kolozsvári CFR a Rapidot fogadja. Végezetül vasárnap szintén 21.30 órai kezdettel az újonc Kolozsvári Universitatea a tavalyi ezüstérmes FCSB-hez látogat.

fotó:www.facebook.com/UCVOficial