Erdély

Egykori szupertehetség olasz kapust igazolt az CFR


Már 16 évesen bemutatkozott a Serie A-ban, majd külföldre vette az irányt.

Folytatódik a kapusmizéria a Kolozsvári CFR-nél: a román bajnoki címvédő leigazolta az egykori olasz utánpótlás-válogatott Simone Scuffetet.

A most 26 éves hálóőr egykor szupertehetségnek indult: 2012 szeptemberében alig múlt 16 éves, amikor szülővárosa csapatában, az Udinesében bemutatkozhatott az olasz élvonalban. Abban és a következő szezonban 33 mérkőzés jutott neki, majd a kölcsönadták a Comónak, amelynek színeiben a Serie B-ben 18 évesen alapember volt – ekkor 6 millió euróra taksálták az értékét.

Az igazi áttörés azonban elmaradt, következett egy újabb kölcsönadás a török Kasimpasához, majd az olasz Speziához – mígnem tavaly nyáron a ciprusi APOEL Nicosia 300.000 euróért leigazolta. Összesen 40 olasz élvonalbeli és 60 másodosztályú meccs után. A szigetországban az előző idényben 24 meccsen védett, de a szezon végén a felek szerződést bontottak.

A kapusposzt igazi problémagóc a Fellegvárban. A tavalyi szezont Giedrius Arlauskas kezdte a kapuban, de Dan Petrescu edző visszatérésével a litván kikerült a kapuból, majd szerződést is bontott. Helyét Cristian Balgradean vette át, majd Hindrich Ottó következett – főleg a fiatalszabály miatt. A 19 éves tehetség azonban 665 perces góltalansági rekordot produkált, 19 bajnokiból 12-t kapott gól nélkül hozott le. Mégis mennie kellett, előbb a kapuból, aztán a klubtól is, jelenleg a magyar élvonalbeli Kisvárda profija. A tavalyi szezon utolsó öt fordulója közül a rendkívül kiélezett négyen már az a Carlo Letica állt a kapuban, aki szeptemberi leigazolását követően már-már létszámfölöttinek tűnt. A horvát az első, bizonytalan meccsét követően jól teljesített, bravúrokat mutatott be, az utolsó, tét nélküli fordulóban mégis Balgradean állt a kapuban….

Időközben már Leticának is távoznia kellett – legalábbis a helyi sajtó és a mértékadó transfermarkt.de szerint, erről hivatalos bejelentés ugyanis nem született. Igaz, a horvát távozását már a télen is bejelentette az általában jól értésült transfermarkt.de, aztán a kapus mégiscsak felbukkant - a kezdőcsapatban.

A szezont tehát Balgradean kezdte és hiába hárított már két büntetőt is, újabb kapust igazolt a CFR.

És hogy a történet teljes legyen, meg kell jegyeznünk, hogy Cristian Figueiredo a tavalyi idény közepén távozott a klubtól a Dinamóhoz, míg a kolozsváriak elcsábították az olasz Torino ificsapatából a mindössze 19 éves Razvan Savát. És akkor még a Temesvári Ripensiától visszatérő, 2020-ban az olasz Tuttosport által a világ 100 legnagyobb tehetsége közé sorolt Ionut Rusról nem is esett szó.

Nehezen követhető és kevés stratégiai gondolkodásra utal tehát, ami az utolsó hónapokban a Kolozsvári CFR-nél történik kapusposzton. És nem csak…

fotó: thelaziali.com