Erdély

Óriási erdélyi siker a korosztályos sakk Európa-bajnokságon


A szatmárnémeti tehetség egy bronzzal és egy negyedik hellyel zárta a kontinenstornát.

Hatalmas erdélyi sikerrel ért véget az elmúlt hétvégén a korosztályos sakk Európa-bajnokság Görögországban: Kovács Balázs bronzérmet szerzett rapid versenyszámban! A mindössze 8 éves szatmárnémeti tehetség blitzben is remekelt, ebben a számban a negyedik lett.

Szalonikiben 21. alkalommal rendezték meg a rapid és blitz versenyszámok Európa-bajnokságát, egyben ez volt az első kontinenstorna a koronavírus-világjárványt követően, amely hagyományos módon zajlott: a versenyzők szemtől szembe ülhettek le az asztalhoz és nem online küzdöttek meg egymással. Az Eb-n összesen hat különböző korosztályban mérték össze tudásukat a versenyzők: 8, 10, 12, 14, 16 és 18 éves korcsoportokban.

Kovács Ábel, aki a Szatmárnémeti Városi Sportklub versenyzője, a 8 évesek között indulva a 3. helyen zárt rapid sakkban két ukrán, Krisztof Makszim és Uzun Pavlo mögött. A rapid sakkról azt kell tudni, hogy 15 perc áll a versenyzők rendelkezésére, akik lépésenként 10 másodpercnyi bónuszt kapnak.

Balázs elindult a 3 perces időbeosztással bíró blitz versenyszámban is és ebben is remekelt: negyedik lett!

Részt vett az Európa-bajnokságon Balázs bátyja, a nálánál két évvel idősebb Ábel is, aki szintén dicséretesen szerepelt: rapid sakkban, a középmezőnyben, blitzben pedig a 14. helyen zárt a 10 évesek korcsoportjában.