Erdély

„Bravúros” döntetlenre mentett Andorrában a CFR


A meccset kilenc emberrel befejező Inter többet lőtt kapura, mint a román bajnok…

A Pjunik Jereván elleni meglepő Bajnokok Ligája-búcsú után hasonlóan dicstelen teljesítményt produkált a Kolozsvári CFR a labdarúgó Európai Konferencia-liga második selejtezőkörében, főleg annak szerdai visszavágóján Andorrában, ahol az örökifjú Ciprian Deac büntetőjére volt szükség, hogy ne szenvedjen vereséget az Inter Club d`Escaldes otthonában. De a továbbjutás megvan és ez a lényeg, mondhatják sokan, mivel a Fellegvárban 3-0-ra nyertek a „vasutasok”. Kész szerencse, hogy a televízió nem közvetítette az 1-1-re végződő visszavágót.

A 3.306 főt befogadni képes Estadi Nacionalban rendezett mérkőzés ugyanis nem volt elég vonzó (értsd, anyagilag kifizetődő) az andorrai tévé számára, hogy közvetítő stábot küldjön a helyszínre. Így hát a fellegvári szurkolóknak maradt a CFR hivatalos Youtube-csatornája.

Amit viszont a kolozsvári szurkolók láthattak, annak nem nagyon örülhettek. Valószínűleg nem hittek a szemüknek, amikor Cristian Balgradean a kapufa tövéből kotorta ki a labdát rögtön az elején. Hát még akkor mennyire csodálkozhattak, amikor a 21. percben Balgradean rosszul mért fel egy bedobást, a védők sem tudtak tisztázni, a Genis pedig megszerezte a vezetést. A 35 éves spanyol játékos gólja volt mindössze a 7., amit az Inter a nemzetközi kupákban szerzett a 10. meccsén – igaz, hármat San Marinó-i, koszovói és feröeri klubok kaptak.

Az első félidőben nem is nagyon tudott veszélyes lenni a CFR és a második játékrész is hazai lehetőséggel indult. Mégis egyenlíteni tudott a Kolozsvár, elsősorban Ciprian Deacnak köszönhetően. Az elnyűhetetlen csapatkapitány az 51. percben kiharcolt egy büntetőt, amit értékesített is – megmentve ismét és ki tudja hányadszor csapatát, ezúttal egy csúfos kudarctól.

A bekapott gólra kapufával válaszolt az Inter, ám a büntetőt okozó andorrai legenda, a 42 éves Ildefons Lima (az első andorrai profi, akinek 80 meccse van az olasz, 43 a svájci és 27 a spanyol másodosztályban, de szerepelt Görögországban és Mexikóban is) a 61. percben piros lapot kapott. A hazaiak emberelőnyben is veszélyesek maradtak, a hajrára fordulva viszont egyre inkább elfáradtak. Ettől a felbátorodva Románia bajnokai kapufák terén is egyenlítettek Roger révén, majd a végén Claudiu Petrila és Mihai Bordeianu előtt is adódott egy-egy gólszerzési lehetőség, de az eredmény 1-1 maradt.

Sokat elmond a meccsről és a CFR teljesítményéről, hogy az UEFA statisztikái szerint mindkét csapat 9 alkalommal lőtt kapu felé, de a kaput az Inter 5-ször, a CFR pedig 4-szer találta el….

Óriási közhely, de augusztus 4-én Szalihorszkban, 11-én pedig Kolozsváron több kell majd a fehérorosz Sahcjor ellen. Jóval több!

fotó: www.flickr.com/photos/interescaldes