Erdély

Könnyed kolozsvári és nagyváradi győzelem az európai kupákban


A két erdélyi gárda javított az egy hete Franciaországban elszenvedett vereségek után.

Az EuroKupa második fordulójában megszerezte első győzelmét az U-BT Kolozsvár férfi kosárlabda-csapata, miután hazai pályán 94-76 arányban legyűrte a szlovén Cedevita Olimpija Ljubljanát. Szintén először nyert az Európa Kupa idei kiírásában a Nagyváradi VSK, amely a sorozat második fordulójában 99-63-ra intézte el a bolgár Rilszki Szportiszt gárdáját.

Az ULEB, az Európai Kosárlabdaligák Szövetsége által kiírt EuroKupát a francia Bourg-en-Bresse-ben vereséggel kezdő UB-T nem sok esélyt adott a szlovéneknek. A Kuti Nándorral felálló erdélyiek az első pillanattól fogva magukhoz ragadták a kezdeményezést, az állás 4-4-nél volt utoljára kiegyenlített. Az első negyedet 28-17-re, a másodikat pedig 20-14-re nyerték a kolozsváriak, így már a szünetben 48-31 volt az előnyük.

A pihenő után sem állt le a „kincses város” csapata: a harmadik negyedet ugyan elveszítette 23-20-ra, a negyedeiket viszont behúzta 26-23-ra, így végül 94-76-ra nyerni tudott. A 18 pontos győzelemből Kuti 3 ponttal vette ki a részét a 10 perc alatt, amit a pályán töltött. Az U-BT legeredményesebb játékosa a 24 pontig jutó szerb Stefan Bircsevics és a 19 pontos olasz Leonardo Meindl volt, mégsem ők szerezték a legtöbb pontot a meccsen: a vendégek amerikai légiósa, Josh Adams 25-ig jutott.

Győzelmével a Kolozsvár feljött a 10 csapatos A csoport negyedik helyére, a következő fordulóban, október 25-én pedig az eddig mindkét meccsén elveszítő velencei Umana Reyer Veneziát fogadja.

Hengerelt a Nagyvárad

A kolozsváriaknál is nagyobb arányú győzelmet aratott a FIBA, a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség által szervezett Európa Kupa E csoportjában a Nagyváradi VSK, amely 99-63-ra páholta el a bolgár Rilszki Szportisztot.

A végül 21 pontig jutó litván Donatas Tarolis és a 17 ponttal záró amerikai Erick Neal vezette erdélyiek már az első negyedben lefektették győzelmük alapját azzal, hogy 34-14-re megnyerték a játékrészt. És a játék képe a későbbiekben sem változott: 26-20-ra húzták be a második és 23-11-re a harmadik negyedet a nagyváradiak, egyedül az utolsó játékrészben engedtek ki egy kicsit (16-18), de ez nem fenyegette kiütéses győzelmüket.

A francia Cholet Basket otthonában elszenvedett veresége után tehát hazai pályán javítani tudott a VSK, a harmadik fordulóba pedig az eddig hibátlan belga Kangoeroes Basket látogat a Körös-partjára október 26-án.

Az Európa Kupa H csoportban a Voluntari is megszerezte első győzelmét, Török Roland 12 pontjának köszönhetően is 75-60-ra legyőzték a svéd Nörköpping Dolphinst. Vida Dávid nem lépett pályára.

fotók: www.facebook.com/ubtcluj / www.fiba.basketball/europecu