Erdély

Hármas emberelőnyben egyenlített az Arad a FCSB ellen! Videóval


Harmadosztályú csapat mentette meg eddig az erdélyiek becsületét a Román Kupában.

Kedden bemutatkozott a labdarúgó Román Kupa versenysorozatában a meglehetősen bizarr csoportkör, amelyben nem játszik mindenki mindenki ellen, a pontokat mégis összesítik a végén…

A szerdai napon máris szemtanúi lehettünk egy olyan mérkőzésnek, amely bevonul majd a „labdarúgóközösségi” emlékezetbe: a mindössze 8 emberrel maradt FCSB a 96. percben veszített pontokat az UTA vendégeként Aradon!

A két csapat alig három nappal azt követően csapott össze a B csoportban, hogy vasárnap este Bukarestben a fővárosiak 2-1-re nyerni tudtak a bajnokságban. Mindkét gárdában helyet kaptak olyanok is, akik eddig kevesebbet szerepeltek, a felforgatott kezdők közül pedig az erdélyiek kezdtek jobban: Rares Popa már a 7. percben megszerezte a vezetést. Igaz, Risto Radunovic a 22. percben, büntetőből kiegyenlített, majd alig kezdődött el a második félidő, Eduard Radaslavescu máris előnyhöz juttatta a vendégeket.

Az utolsó tíz percre fordulva aztán szürreálisba ment át a mérkőzés. A 83. percben Rasid Buhenna sárgát kapott időhúzásért. Az algériai ironikusan megtapsolta az ítéletet, amiért megkapta a második sárgáját és mehetett is zuhanyozni. A CFR-rel tavaly bajnokságot nyerő védő eddig sem játszott a FCSB-ben, az esélyt alighanem ezzel sem ragadta meg. Na de ez még csak a kezdet volt: a 91. percben Radunovic, a 94.-ben pedig Octavian Popescu is megkapta második sárgáját, így a FCSB 8 emberrel maradt a pályán. A Popescu szabálytalanságát követő beívelésből ráadásul Virgiliu Postolachi a 96. percben kiegyenlített! A meccs krónikájához tartozik, hogy a 87. percben az aradi Andrei Chindris is pirosat kapott, méghozzá a kispadról mehetett zuhanyozni.

A D csoportban két erdélyi gárda is pályára lépett. A harmadik osztályban szereplő Marosakna meg is szerezte az eddigi legnagyobb meglepetést azzal, hogy 1-0-ra legyőzte az élvonalbeli Chindia Targovistét. Az egyetlen gólt az az Alexandru Giurgiu szerezte a 34. percben büntetőből, aki 2014-ben még Román Kupát nyert a napokban megszűnt Astrával, majd a Szlavia Szófiánál is légióskodott. A hazaiaknál Király Alex az 58. percben lépett pályára.

A csoport másik találkozóján a bajnokság első 11 fordulójában veretlen Hermannstadt elszenvedte zsinórban negyedik vereségét azzal, hogy Medgyesen 2-0-ra kikapott a sorozatot 2021-ben megnyerő CSU Craiovától. Bogdan Vatajelu a 12. percben szerezte meg a vezetést az Universitatea számára, majd Valerica Gaman a 89. percben állította be a végeredményt. A nagyszebeniek kapujában bemutatkozott az a Carlo Letica, aki az előző szezon utolsó mérkőzésein komoly szerepet vállalt a Kolozsvári CFR bajnoki címéből, mégsem tartottak igényt szolgálataira a „vasutasok”.

Még kedden a C csoportban az alig 7500 fős Temes megyei település, Újszentes csapata „hazai pályán”, a Rapid otthonában 4-1-re vereséget szenvedett a fővárosi „vasutasoktól”. Pedig Toma Bodri a 13. percben még a második osztályban szereplő gárdát juttatta előnyhöz, ám Alexandru Albu (34., 52.), Xian Emmers (58.) és Jakub Vojtus (76.) megfordították az eredményt.

Az Újszentesnek azért kellett amúgy ellenfele otthonában játszania a „hazai” meccsüket, mert egész Temes megyében nincs egyetlen olyan stadion, amely megfelelő világítással rendelkezne. Más kérdés azonban, hogy például a Magyar Kupában a Ferencváros kora délután játszott Iváncsán, amikor nem volt szükség világításra. De ahol a televíziók diktálnak….

A folytatásban csütörtök délután 16.30-tól a Nagybányai MInaur az Argest fogadja, 19.15-től pedig a Sepsi OSK a Petrolul otthonában lép pályára. Az első kupaforduló a kolozsvári derbivel végződik: az Universitatea a CFR-t fogadja 22.00 órai kezdettel.

fotó: www.facebook.com/uta1945arad