Erdély

Egy újabb erdélyi csapattal és 18 magyar játékossal elstartolt a női vízilabda-bajnokság


A meglepő körbeverések izgalmas 2022-2023-as szezont sejtetnek.

A hétvégén, Nagyváradon útjára indult a román női vízilabda-pontvadászat, a Suzuki Nemzeti Bajnokság 2022-2023-as szezonja. Örömteli, hogy a mezőnyt immár öt gárda alkotja, a három bukaresti nagy ágyúhoz, a Steauához, a Rapidhoz és a Dinamóhoz, valamint a Marosvásárhelyi VSK-hoz csatlakozott ugyanis a Nagyváradi CSU Crisul is. Az öt csapat keretében nem kevesebb, mint 18 magyar nemzetiségű játékos található, nem túlzás tehát kijelenteni: jó eséllyel ez Románia „legmagyarabb” csapatbajnoksága.

Akárcsak tavaly, a legtöbb magyar játékos, szám szerint hét, a fiatal tehetségekből álló Marosvásárhelyi VSK-ban szerepel: Bakos Dalma, Béres Krisztina, Béres Orsolya, Csifó Adél, Jakab Viola, az utánpótlás-válogatott Kovács Adrienn és Oroszfai Krisztina. Az újonc Nagyváradi Crisul CSU együttesében csak eggyel kevesebb magyar van: Alföldi Boglárka, Bíró Dorottya, az utánpótlás-válogatott Csáki Olívia, Lőrincz Jázmin, Tamás Antónia és Zilahi Alexandra. A Dinamo a nyáron a Rapidtól elcsábította Tóth Johannát, a Steauától pedig Bonca Xéniát, így a Rapidnál Laboncz Nikolett és Nagy Debórah, a Steauában pedig Szeghalmi Krisztina maradt magyar nemzetiségű.

A nagyváradi nyitányon három nap alatt öt fordulót játszottak a csapatok, a három nagy pedig körbeverte egymást, ami izgalmas szezont ígér. A címvédő Steaua rögtön a nyitányon 3-2-re kikapott a Dinamótól, nem utolsó sorban Tóth Johanna 2 góljának is köszönhetően. Ezt követően viszont 26-3-ra megverte a Marosvásárhelyt, 28-7-re a Crisult és 15-10-re a Rapidot. A második fordulóban Szeghalmi 4 góllal, azt követőkben 3-3 találattal járult hozzá csapata győzelméhez.

A Dinamo a Steaua után 16-8-ra győzte le a Crisult, ehhez Tóth egy góllal járult hozzá, aztán 9-6-ra kikapott a Rapidtól, hogy zárásként 18-6-ra legyőzze a Marosvásárhelyt.

A Rapid laza 25-9-el kezdett a Crisul ellen, Laboncz Nikolett 3, Nagy Debórah 2 gólt vállalt. Következett egy újabb könnyed siker a Marosvásárhely ellen, a 22-8-as győzelemből Laboncz 3 góllal vette ki a részét. A Dinamo fölött aratott 9-6-os siker során Laboncz és Nagy is 1-1 alkalommal volt eredményes, majd Debórah a Steaua ellen elszenvedett 10-15-ös vereség során is betalált egyszer.

Az újonc Crisul a várakozásoknak megfelelően két vereséggel kezdett: a Rapidtól 25-9-re kapott ki Csáki Olívia 2, Bíró Dorottya, Zilahi Alexandra és Lőrincz Jázmin 1-1 gólja ellenére, majd a Dinamótól 16-8-ra – Bíró kétszer, Csáki és Lőrincz egyszer volt eredményes. A harmadik fordulóban aztán a nagyváradiak megszerezték fennállásuk első győzelmét az élvonalban: Csáki 5, valamint Bíró és Lőrincz 1-1 góljának köszönhetően is 13-9-re legyőzték a Marosvásárhelyt. Az utolsó fordulóban, a Steaua ellen ismét nem volt esélyük: 28-7-es vereség és újabb négy Csáki gól került a jegyzőkönyvbe.

A fiatalokból álló Marosvásárhelynek második élvonalbeli szezonjának első öt fordulójában sem termett babér! A Steaua ellen (3-26) Orza Adriana lőtt mesterhármast, a Crisul ellen (9-13) Csifó Adél 4, Kovács Adrienn három gól lőtt, a Rapid ellen (8-22) Csifó kétszer, Kovács egyszer, végezetül a Dinamo elleni (6-18) Csifó háromszor, Jakab Viola pedig egyszer talált kapuba.

fotó: frpolo.ro