Erdély

A FCSB belőtte a büntetőt, a Sepsi nem és ez döntött Videóval


A háromszékiek kihagyták helyzeteiket és kiszorultak a felsőházi rájátszást garantáló helyekről.

Lecsúszott a felsőházi rájátszást jelentő első hat helyről a Sepsi OSK labdarúgócsapata, miután a Szuperliga alapszakasza odavágóinak utolsó fordulójában hazai pályán 1-0-ra kikapott az őt beelőző FCSB-től. A mérkőzés egyetlen gólját Andrea Compagno szerezte büntetőből a második félidő elején azt követően, hogy az első játékrészben Alexandru Tudorie elpuskázta a sajátját.

Villámgyorsan megszerezhette volna a vezetést a Sepsi, Varga Roland akciója után azonban Cosmin Matei előbb elvitte a labdát a remek ütemben érkező Marius Stefanescu elől, de passza után a játékszer centikkel ment csak el a kapufa mellett és a berobbanó Adnan Aganovic előtt. ÉS ekkor alig telt el 37 másodperc…

Az iramra, az akarásra és a küzdelemre ezt követően sem lehetett panaszunk, az izgalmakra annál inkább. Andrei Cordea a 10. percben válaszolt a hazai helyzetre, de Niczuly Roland magabiztosan védett. A 27. percben még közelebb került a vezetés megszerzéséhez a Sepsi, amikor Joyskin Dawa lerántotta Alexandru Tudoriét a FCSB tizenhatosán belül, a VAR bevonásával megítélt büntetőt azonban a sértett gyengén lőtte, így Stefan Tarnovanu kapus védeni tudott. A szünetig még Andrea Compagno fejese okozott némi problémát Niczuly számára, gól azonban nem született az első félidőben.

A második félidő elején rögtön felértékelődött Tudorie hibája: Denis Ciobotariu és Compagno párharcát szabálytalannak ítélte meg Marcel Barsan játékvezető, a könnyű síppal befújt büntetőt pedig magabiztosan értékesítette az olasz csatár, megszerezve ezzel a vezetést a FCSB számára az 50. percben.

A bekapott gól sokkolta a Sepsit, ezt bizonyítja Cordea ígéretes, de gyengécske lövése. Cristiano Bergodi változtatásra szánta el magát, a 61. percben lehívta a pályáról Vargát, Tudoriét, valamint Aganovicot, és a szélső Ion Gheorghe mellett beküldte padon lévő két középcsatárát, Mario Rondont és Pavol Safrankot. Néhány perccel később jött Anass Achahbar is, a Sepsi pedig 4-4-2-es hadrendre vált. A 70. percben Rondon közel került az egyenlítéshez, de Tarnovanu hatalmasat védett, ezen túlmenően azonban a Sepsi fölénye meglehetősen meddő. És mégis kiegyenlíthetett volna, a 89. percben előbb Branislav Ninaj fejese kerülte el centikkel a kaput, majd egy perccel később ismét Tarnovanu blokkolta bravúrral Stefanescu közeli lövését.

Egy meglehetősen könnyedén befújt büntetővel tehát a FCSB szerezte meg a három pontot elsősorban azért, mert gólra tudta váltani legnagyobb lehetőségét, Tarnovanu – a meccs talán legjobbja – pedig három bravúrral hárította a Sepsi kevés, de annál nagyobb ziccereit.

Zsinórban megnyert 4. bajnokijának köszönhetően a FCSB feljött a felsőházi rájátszást érő 6. helyre, ráadásul két mérkőzéssel kevesebbet is játszott. Ezzel szemben a Sepsi meglehetősen rosszul jön ki abból az elképesztő sorozatból, amelyre a versenynaptár kényszerítette: az addig veretlen Hermannstadtot sikerült ugyan legyőzniük 2-1-re, ezt követően viszont kikaptak a listavezető Farultól (0-1), a legutóbbi öt bajnokságot megnyerő Kolozsvári CFR-től (1-2) és a tavalyi ezüstérmes, örök bajnokaspiráns FCSB-től.

És következik pénteken a tavalyi bronzérmes CS Universitatea Craiova… Az alapszakasz visszavágójának első fordulóját 19 ponttal a 8. helyről várja a háromszéki gárda.

fotók: www.facebook.com/osksepsi