Erdély

Egyetemista világkupát szervezhetnek Székelyföldön


Hatalmas sportdiplomáciai siker lenne.

Sportdiplomáciai szempontból rendkívül fontos vendégei voltak az elmúlt napokban a Székelyföldi Jégkorong Akadémiának. Az Európai Egyetemi Jégkorong Liga (EUHL) mellett egy tengeren túli egyetemi bajnokság vezetői is látogatást tettek Csíkkarcfalván. Az egyeztetések elsődlegesen egy közelgő együttműködésről szóltak, ugyanis várhatóan 2023 áprilisában Székelyföld adhat otthont az egyetemi játékosok világkupájának.

– Az Európai Egyetemi Jégkorong Ligával a Sapientia U23 csatlakozása óta nagyszerű munkakapcsolat alakult ki. Két alkalommal is rendezhettünk már a szervezet égisze alatt kisebb tornákat, amelyek jól sikerültek. Nem ért tehát váratlanul, amikor az EUHL képviselői azzal kerestek meg bennünket, hogy az európai kontinensen tartandó egyetemi világkupának legyünk a házigazdái. A megkeresést egy sor konkrét lépés, tervezés követte. A napokban az American Collegiate Hockey Association (ACHA) elnöke, Paul Hebert és ügyvezető igazgatója, Craig Barnett tartózkodott Székelyföldön. Elkísérte őket az EUHL-t szervező egyesület, a European University Hockey Association elnöke, Jaroslav Straka, valamint alelnöke, a korábbi NHL-sztár Lubomir Sekeras. Körútjuk során meglátogatták a régió jégpályáit, szemügyre vették a Székelyföldi Jégkorong Akadémia infrastrukturális adottságait. A látottak alapján mindannyian pozitív véleményt nyilvánítottak, és úgy ítélték meg, hogy Székelyföld méltó otthona lehet a 2023-ban tartandó World Cup of Collegiate Hockey nevet viselő rangos nemzetközi tornának. Ezen várhatóan a házigazda Románia válogatottja mellett az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Szlovákia, Lengyelország, Csehország is jelen lesz, de szóba került Svédország, Ausztria és Magyarország is. – olvasható az akadémia közleményében.

Az Európai Egyetemi Jégkorong Liga első embere, Jaroslav Straka több éve dolgozik együtt a Sapientia U23-mal, illetve a Székelyföldi Jégkorong Akadémiával, ezért neki már korábbról is voltak tapasztalatai Székelyfölddel kapcsolatban. A világkupa rendezésével kapcsolatosan leszögezte, hogy rendkívül jók az infrastrukturális feltételek, szép a hely, igazán komoly munka folyt itt. A rendezéshez szükséges épületek kis területen, egymáshoz közel fekszenek, ez pedig ideálissá teszi a helyet egy nagyszabású sportesemény megszervezéséhez.

Fotó: szja.ro