Erdély

Reagált a GYHK a Ferencvárosi diszkriminációra


Közleményt adtak ki.

Szerdán rangadót rendeztek a jégkorong Erste Ligában, amely során a Ferencváros-Telekom a Gyergyüi HK-t fogadta. A találkozó 5–1-es vendéggyőzelemmel ért véget, ám az előzmények nem vetítettek túl jó fényt a hazai rendezőkre.

A mérkőzésre ugyanis mintegy 50 fős gyergyói születésű, magyar állampolgársággal is rendelkező drukker nem tudott belépni a csarnokba, ugyanakkor például a mérkőzésre semleges szurkolóként érkező, a Csíkszeredai Sportklubot erősítő, magyar válogatott, a Ferencvárossal U18-as bajnoki aranyat szerző, Reisz Áront sem engedték be édesapjával karöltve, annak ellenére, hogy érvényes belépővel rendelkezett, pusztán azért, mert székelyföldi születésűek...

A Gyergyói HK az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk:

Tisztelt sporttársak!
Bizonyára önök is értesültek azokról a történésekről, amelyek a 2022. október 26-én, az FTC-Telekom - Gyergyói Hoki Klub Erste Liga mérkőzésen zajlottak.

A házigazda által megbízott biztonsági szolgálat emberei felháborító, megalázó módon viselkedtek olyan személyekkel szemben, akik a helyszínen, akár semleges nézőként szerettek volna jelen lenni az Erste Liga két meghatározó csapatának a mérkőzésén.

Személyazonosság igazolását, lakcímkártya felmutatását követelték a bejáratnál, (amihez nyilvánvalóan nem lett volna joguk) és durván, diszkriminatív módon elutasították azon személyek beengedését a csarnokba, akik Erdélyből érkeztek, vagy ha Magyarországon is élnek, Erdélyből származnak. Olyanokat, akik érvényes jeggyel rendelkeztek. A biztonsági szolgálat emberei mindezt megalázó hangnemben tették, gyerekükkel érkező apukákkal, az idős korosztályhoz tartozó, több évtizede Magyarországon élő, köztiszteletnek örvendő személyekkel, vagy akár magyar válogatott jégkorongozóval szemben is.

A történtek nem csak a GYHK vezetőit és szurkolóit háborították fel, láttuk, amint egy idős Fradi szurkolót is durván lehurrogtak a biztonságiak, amikor a kizárt nézők beengedését kérte.

Történt ez annak ellenére, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség és az Erste Liga egyértelmű törekvése az, hogy a sportág iránt az érdeklődést növelje, hogy emelkedhessenek a nézőszámok a jégkorongmérkőzéseken. Az ilyen események szöges ellentétben vannak ezzel a törekvéssel. Nem segítik, hanem akadályozzák a sportág iránti érdeklődést.

A beléptetésnél történtek miatt akár botrányos hangulatba is torkollhatott volna a meccs, büszkék vagyunk a Gyergyói Hoki Klub szurkolóira, hogy felháborodásukat, tiltakozásukat nem mutatták ki a lelátón, és a megaláztatások ellenére is végig sportszerű módon biztatták a csapatunkat.

Azt el tudjuk fogadni, hogy a rendezők kockázatosnak vélték azt, hogy ne foglalhasson helyet bárki a hazai csapat szurkolóinak fenntartott szektorokba. Azonban ez nem lehet magyarázat arra a viselkedésre, amit a rendfenntartók az érvényes belépőkkel érkező jégkorongkedvelőkkel szemben mutattak.

És nyilvánvalóan lett volna megoldás arra is, hogy mindenki ott lehessen a mérkőzésen.

A Tüskecsarnok befogadóképessége bőven megengedte volna, hogy akár több férőhelyet biztosítsanak a vendég szektornak, de semleges szektor kijelölésére is lett volna lehetőség.

Megjegyezzük, a vendég szektorban is voltak még üres helyek, amelyeket a kizárt nézők elfoglalhattak volna.

A jelenlegi, egyre nehezebb gazdasági helyzetben az is kérdéseket vet fel, hogy miért nem teszik lehetővé több fizető néző belépését egy mérkőzésre, ha erre igény mutatkozik.

Felháborítónak tartjuk, és határozottan tiltakozunk a rendezők és a biztonsági szolgálat részéről tapasztalt ilyen megnyilvánulásokkal szemben.

Kérjük a Magyar Jégkorong Szövetség és az Erste Liga vezetőit, tegyenek lépéseket, hogy a jövőben mindez ne fordulhasson elő, mindenkinek meg legyen a lehetősége arra, hogy részese lehessen a jégkorongmérkőzéseknek.

Tisztelettel,
A GYHK vezetősége


Az állásfoglalást az Erste Liga és a Magyar Jégkorong Szövetség elnökségének figyelmébe ajánlották!

Fotó: Gyergyói Hoki Klub / facebook