Erdély

Pászka: Küzdeni kell a címerért! Videó


A kézdiszentkereszti játékosnak kell egy kis idő, amíg felfogja, mekkora eredményt ért el a Fradival.

Az európai kupák történelmében először fordul elő, hogy magyar csapat megnyer egy csoportot – márpedig a Ferencváros pontosan ezt érte el azzal, hogy ki tudott egyenlíteni és 1-1-re végzett a Monaco ellen csütörtök este az Európa Liga H csoportjában. A csoportelsőséghez természetesen továbbjutás is dukál, arra pedig utoljára 1975-ben volt példa, hogy a Fradi megélje az európai kupatavaszt. Igaz, akkor a zöld-fehér gárda a KEK döntőjéig menetelt.

Csak jelzésként: 47 évvel ezelőtt elég volt két párharcot megnyernie ahhoz, hogy tavasszal is érintett legyen és összesen négyet a döntőbe jutásért. Az azóta megszüntetett Kupagyőztesek Európai Kupájának első körében a Ferencváros a walesi Cardiffet búcsúztatta kettős győzelemmel (2-1, 4-1), majd a világhírű Liverpoolt idegenben szerzett góllal (1-1, 0-0). Tavasszal következett a svéd Malmö (3-1, 1-1), majd a szerb (akkor még jugoszláv) Crvena zvezda (2-1, 2-2). A döntőben aztán a szovjet válogatott gerincét adó, Valerij Lobanovszkij edzette ukrán (bocsánat, akkor még szovjet) Dinamo Kijev simán nyert 3-0-ra.

Ehhez képest most a Fradinak a Bajnokok Ligája selejtezőjében le kellett győznie a kazah Tobol Kosztanajt (0-0, 5-1), a szlovák Slovan Bratislavát (1-2, 4-1), majd az azeri Qarabag megállította a zöld-fehéreket (1-1, 1-3). Akik az Európa Ligában folytatták, nem is akárhogy: az ír Shamrock Rovers legyőzésével (4-0, 0-1) bejutottak a csoportba, ahol négy pontot szereztek a francia bronzérmes Monaco ellen (1-0, 1-1), hármat a régi ismerős, szerb bajnok Crvena zvezda ellen (1-4, 2-1) és hármat már biztosan a török bajnok Trabzonspor ellen (3-2). A törökországi visszavágótól függetlenül pedig a Fradi megnyerte csoportját. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy 1975-ben sem Kazahsztán, sem Szlovákia, sem Azerbajdzsán, sem Szerbia nem létezett független államként…)

„Küzdeni kell a címerért”, mondta a meccs után a Ferencváros székely játékosa, Pászka Lóránd arra utalva, hogy nem nyaralni utaznak jövő héten Trabzonba. A 26 éves jobb oldali védő elismerte, „kell egy kis idő, amíg feldolgozom, mekkora sikert értünk el. Hatalmas dolog ez nem csak nekem, hanem a klubnak is”. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy tavaly ilyenkor még az NB II-ben szerepelt és csak idén tavasszal lépett először pályára élvonalbeli mérkőzésen.

A kézdiszentkereszti játékos azt is elárult, a pályán úgy érezte, a „franciák most már nem vettek félvállról minket”, ellentétben az első meccsel, amikor „nem vettek kellően komolyan minket”.

Pászka méltatta a szurkolók támogatását is és bevallotta, „együtt ünnepelni a szurkolókkal mindent megér”. Kezdőként 65 percig volt a pályán Pászka a Monaco ellen, majd a társakkal a kispadról figyelték, hogyan alakul a másik mérkőzés. Ahol a Crvena zvezda szerencsére legyőzte a Trabzonsport (2-1), lehetővé téve, hogy a Ferencváros már az utolsó forduló előtt megnyerje a csoportját.

fotó: www.facebook.com/fotoapalyaszelerol