Erdély

Visszavágott és élre állt a Nagyvárad


Két idegenbeli mérkőzés vár még a VSK-ra a csoportban.

 Megszerezte harmadik győzelmét a férfi kosárlabda FIBA Európa Kupa E csoportjában a Nagyváradi VSK, amely szerda este hazai pályán 77-69-re megverte a Cholet Basket csapatát. A győzelem két szempontból is fontos volt az erdélyieknek: egyrészt visszavágtak a nyitófordulóban Franciaországban elszenvedett 99-81-es zakóért, másrészt ezzel a csoport élére ugrottak, két fordulóval a csoportkör vége előtt.

Talán még ott motoszkált a hazaiak fejében a Cholet-ben elszenvedett kiadós vereség, egészen gyengén kezdte ugyanis a mérkőzést Nagyvárad: a franciák 16-7-re, majd 27-17-re vezettek, ez is lett az első negyed vége. A második játékrészben a VSK elkezdte a felzárkózást, ám ekkor még nem sokra ment, így a vendégek 42-35-ös előnnyel zárták az első félidőt.

A harmadik negyedben aztán az erdélyi csapat nem csak egyenlíteni tudott 44-44-nél, hanem a vezetést is megszerezte és 58-54-es előnnyel fordulhatott az utolsó játékrészre. Amelyben végig 3-5 pont volt a Nagyvárad előnye – egészen 72-69-ig. Az utolsó két és fél percben ugyanis a franciák már nem tudtak kosárba találni, így a Nagyvárad 77-69-re megnyerte a mérkőzést.

Az erdélyiek legeredményesebb játékosa a 17 pontig jutó Mark Ogden volt, de egészen ritka módon összesen öt nagyváradi jutott 10 pont fölé: Nikola Markovics 13, Kris Richard, Erick Neal (fotó) és Justin Carter 11 ponttal segítette csapatát.

Győzelmével tehát a csoport élére ugrott a 7 pontos VSK, holtversenyben a Kangoeroes Baskettal, míg a Cholet-nak 6, a Rilszki Szportisztnak pedig 4 pontja van. A következő fordulóban, november 23-án a Nagyvárad a bulgáriai Szamokovba látogat, hogy megmérkőzzön a Rilszki Szportiszttal, majd az utolsó fordulóban a belgiumi Mechelenben a Kangoeoroes lesz az erdélyiek ellenfele.

A sorozat H csoportjában Török Roland és Vida Dávid csapata, a Voluntari hazai pályán 60-74-re elveszítette a román derbit a CSU Craiova ellenében. Török 6 pontig jutott, Vida viszont nem kapott lehetőséget edzőjétől.

fotó: www.fiba.basketball/europecup