Erdély

Özönvízszerű eső keseríti Gyenesék életét Szaúd-Arábiában


A szombati 7. versenynapot részben törölték is a szervezők a nagy mennyiségű csapadék miatt.

Talán kevesen számítottak erre, de hatalmas mennyiségű eső írja át a 45. Dakar-rali forgatókönyvét Szaúd-Arábiában. Pénteken az eső el is öntötte az ad-Davadimiben felállított tábort, ezért a szervezők lerövidítették a versenytávot, így a mezőnynek Rijádba kellett befutnia. A szombati, 7. napot pedig törölték a motorosok és a quadosok számára, akiknek csak egy 476 kilométernyi összekötő szakaszt kellett megtenniük.

Az idei verseny a Vörös-tenger partján fekvő Janbu mellett felállított ún. Sea Campből, azaz Tengeri Táborból indult az év első napján, a cél pedig a Perzsa-öböl partján fekvő Dammámban várja a mezőnyt január 15-én. A kijelölt útszakasz 70%-a új, nem véletlenül mondta Gyenes Emánuel a 2. nap után, hogy ez volt az egyik legnehezebb pálya, mióta a Dakart az Arab-félszigeten rendezik.

Márpedig a szatmári motorosnak komoly tapasztalata van, hiszen immár 13. alkalommal vesz részt a világ legkeményebb és legrangosabb tereprali-versenyén. A 38 éves pilóta a 34. helyről várja a vasárnapi, majd a jövő heti folytatást.

Gyenes a tőle megszokott kiegyensúlyozottsággal halad, hiszen négyszer is a 38. helyen ért célba, egyszer a 39., egyszer pedig a 41. helyen. Utóbbi eredményt a 3. napon érte el, amikor a gyors szakasz végén beköszöntött az özönvíz.


Az első két napot a rendkívül nagy mennyiségű és éles kő és a hideg nehezítette. „Nagyon kemény nap volt. Hosszú és nehéz a sok éles kő miatt. Ez volt az egyik legnehezebb nap, mióta Szaúd-Arábiában rendezik a Dakart. Legtöbben a túlélésre játszottunk”, mondta a második nap után Mani.

Gyenest sajnos a műszaki problémák sem kerülték el. Rögtön az első nap odaütötte a féktárcsát, aminek köszönhetően az nyomni kezdte a fékbetétet. Az 5. napon meglazult a váltókar, aminek következtében az utolsó kilométereket csak 3-as fokozatban haladva tudta megtenni. Végezetül a hatodik nap a hátsó kerékbe beleállt egy drót, ami rácsapott a combjára.


A legnehezebb napja mégis a 4. volt, amikor a KTM 450-sán előjöttek a tavalyi problémák a benzinadagolás terén. Még a mért szakasz előtt benzinszűrét cserélt, de ez sem segített igazán. Ráadásul esett is egy nagyot, ami miatt egy pihenőt is tartott, hogy visszazökkenjen a versenybe. „Alig vártam, hogy vége legyen a napnak, a végén már azt hittem, hogy be se érek a táborba” panaszolta a nap végén Gyenes.

A vasárnapi szakaszt, amelynek a végén a mezőny visszaér Rijádba, a 34. helyen várja tehát Gyenes, aki eddig 31 óra 47 percet töltött nyeregben és 5 óra 3 perccel van elmaradva az éllovas Kyler Howes mögött.

A mezőnyben idén is ott van az erdélyi motoros újvidéki barátja, Saghmeister Gábor, aki a 94. helyről startolhat vasárnap, 9 perc híján 24 órás hátránnyal Howes mögött.

fotók: https://www.facebook.com/ManiGyenes