Erdély

Gyenes és társai megérkeztek az Üres Negyedbe


A szatmári motoros újabb két helyet lépett előre összesítettben, meglepő szakaszgyőztest köszönthettek.

A hétfői pihenőnapot követő második napon a Dakar versenyzői szerdán a megszokottnál is korábban, helyi idő szerint hajnali 3-kor keltek annak érdekében, hogy elhagyhassák Haradot és elérjenek Sajbába. Ez volt egyben az első napjuk a sejtelmesen hangzó Üres Negyedben (Empty Quater).

A sci-fi hangulatot idéző nevű Üres Negyed gyakorlatilag a világ legnagyobb összefüggő homoksivatagának, a beduinok által ritkán lakott Rab-el-Hálinak a keleti része. Nem teljesen ismeretlen a mezőny számára, de idén alaposan megismerkedhetnek vele, hiszen a következő két napot is ott töltik majd el.

Miután kedden több, az esőzések miatt kialakuló ideiglenes folyón is át kellett kelniük, némelyek vízszintje ráadásul elérve a motorokat, szerdán puha homok várta Gyenes Emánueléket, ameddig a szemük ellátott. Ilyen terepen rendkívül nehézzé válik a tájékozódás, kiemelten fontossá válik a navigáció.

Talán ennek is köszönhető, hogy a szakaszt az összesített táblázat 32. helyén áll botswanai Ross Branch nyerte meg, aki 21,45 perccel előzte meg a 36. helyen célba érő, 125 percet motorozó Gyenest. A szatmári pilóta ezzel az összesített tabellán újabb két helyet előrelépve már a 30. pozícióban található.

A mezőny másik magyar motorosa, a vajdasági Saghmeister Gábor a 91. helyen zárta a napot, összesítettben pedig a 93. pozíciót foglalja el.

Csütörtökön 427 mért és 274 kilométer összekötő szakasz vár a mezőnyre az Üres Negyedben, amely egyben a maraton (amikor a pilótáknak nem szabad kicserélniük bizonyos létfontosságú alkatrészeket) első napja is lesz.

fotók: https://www.facebook.com/ManiGyenes