Erdély

Őrzi pozícióját összesítettben Gyenes Emánuel


A szatmári motorosnak és társainak a fesh-fesh-sel is meg kellett küszködniük pénteken.

Túljutott a Franciaország nagyságú Rab-el Háti sivatagon a Dakar mezőnye Szaúd-Arábiában, a motorosok pedig letudták a maratoni szakaszt, amikor a „nem férünk hozzá szerszámokhoz, alkatrészekhez vagy gumiabroncsokhoz, ezért elengedhetetlen volt, hogy rendben megérkezzünk a táborba”, ahogy Gyenes Emánuel Facebook-bejegyzésében fogalmazott.

A szatmári motoros csütörtökön a 35. helyen teljesítette a maraton első szakaszát, a Sajba és a sivatagi Üres Negyed közötti 427 kilométert. Pénteken aztán maguk mögött hagyták a világ legnagyobb összefüggő homoksivatagját és visszatértek Sajbába. A 376 kilométeres távon dűnék, kiszáradt tavak és fesh-fesh szegélyezte útjukat. Hogy mi az a fesh-fesh? Ezt Szalay Balázs autóversenyző fogalmazta meg rendkívül kifejezően: „Púder finomságú homok, ami mindenhová beférkőzik, valósággal "megeszi" az alkatrészeket, s ha nagy sebességgel belehajt az ember, a felszálló homok éjszakai sötétséget teremt „.

A pénteki napot a 34. helyen teljesítette Gyenes, aminek köszönhetően az összesített táblázaton őrzi a 30. pozícióját. Eddig 48 óra 2 percet töltött KTM-je nyergében az erdélyi versenyző.

A mezőny második magyarja, a vajdasági Saghmeister Gábor a 93. helyen várja az utolsó két napot, miután pénteken a 93. helyen ért célba.

A szombati, utolsó előtti versenynapon Sajba és al-Hofuf között 675 mért és 154 összekötő szakasz vár a mezőnyre.

fotó: www.facebook.com/ManiGyenes