Erdély

Befejezte 13. Dakarját Gyenes, pontosan ennyivel végzett előrébb, mint tavaly


Az utolsó napnak még két magyar vágott neki, de csak egy fejezte be.

Sikeresen befejezte pályafutása 13. Dakarját Gyenes Emánuel, a szatmári motoros az utolsó két napon három helyet is javítani tudott összesített pozícióján, így végül a 27. helyen búcsúzott Szaúd-Arábiától.

A 45. Dakar-rali 14., utolsó napja minden idők leghosszabb utolsó napja volt a maga 154 kilométeres mért szakaszával. A mezőny az Arab-öböl partján tette meg az al-Hofuf és Dammán közötti, összesen 417 kilométeres távot. Gyenes a 21. helyen ért célba vasárnap 1 óra 27 perces motorozással, aminek köszönhetően egy helyet előrelépve végül a 27. helyen zárta az idei megmérettetést. Az Autonet Motorcyle Team versenyzője összesen 52 óra 20 percet töltött KTM-je nyergében az idei Dakaron, 7 óra 53 perccel többet, mint az utolsó napon Tobi Price-t megelőző és a versenyt végül megnyerő argentin Kevin Benavides.

A 38 éves pilóta ezúttal is versenybe szállt a maraton kategóriában is, amelyet 2015-ben és 2017-ben megnyert. Ebben a kategóriában bizonyos létfontosságú alkatrészeket nem szakad kicserélni a teljes verseny alatt. Gyenes itt a 11. helyen zárt, 5 óra 49 perccel elmaradva a kategóriagyőztes francia Romain Dumontier mögött.

Gyenes sikere mellett drámaian alakult az utolsó versenynap a magyarok számára, a szabadkai Saghmeister Gábor ugyanis feladni kényszerült a versenyt azt követően, hogy az előző, szombati napon még a 90., azaz utolsó előtti versenyről várhatta az utolsó szakaszt.

Végezetül említsük meg, hogy az autósoknál a katari Nasszer al-Atijah, a quadosoknál a francia Alexander Giroud, a kamionosoknál pedig a holland Janus van Kastener nyerte meg a 45. Dakar ralit.

fotók: www.facebook.com/ManiGyenes