Erdély

Vasutas erődemonstráció, élen a Kolozsvári CFR


A címvédő magabiztos győzelmet aratott a listavezető otthonában és 12 fordulót követően letaszította az élről.

Rendkívül fontos győzelemmel kezdte a 2023-as évet a címvédő Kolozsvári CFR a román labdarúgó szuperligában, a „vasutasok” ugyanis több mint magabiztos, 3-0 arányú győzelmet aratott a Farul otthonában, ezzel pedig megelőzték házigazdájukat a bajnoki tabella élén. A rangadóhoz méltó játékvezető dukál, a találkozót Románia első számú sípmestere, Kovács István vezette.

A találkozó nem hozott különösebben mozgalmas és látványos mérkőzést. A Kolozsvári CFR ugyan csak 44%-ban birtokolta a labdát, de többet lőtt kapura és kapu felé, többet adott be és több szögletet harcolt ki. És ami a legfontosabb, több gólt szerzett. A mérkőzés legjobbja a télen igazolt Ermas Krasniqi volt, a koszovói játékos ugyanis a 49. percben megszerezte a vezetést az erdélyiek számára, majd a 77. percben pazar egyéni villanás után készítette elő Claudiu Petrila találatát.

Az első félidőben kevés említésre méltó esemény történt. Az első gólszerzési lehetőséget a hazaiak dolgozták ki, egy villámgyors kontra végén azonban Louis Munteanu kapu fellé lőtt. Hamarosan érkezett a válasz is, de Daniel Birligea közelről az oldalhálóba bombázott. A folytatásban Krasniqi próbálkozott ravasz módon kapura csavarni egy szabadrúgást éles szögből, majd Nana Boateng fejese után szállt a labda a hazai kapu fölé.

Alig kezdődött el a második félidő és megszerezte a vezetést a CFR: Krasniqi kényszerítőzött Emmanuel Yaboah-val, majd lőtt higgadtan a hálóba. Alig tíz perc múlva már kettővel vezetett a Kolozsvár, miután a Yuri Matias ellen elkövetett szabálytalanság miatt Kovács a videóbíró segítségével büntetőt ítélt, Cristian Manea pedig magabiztosan értékesítette azt.

A mérkőzés legszebb jelenete azonban a 77. percben történt, amikor Krasniqi a bal szélen előbb kiosztott egy kötényt, majd lerázott magáról egy másik védőt és tökéletesen tálalt Claudiu Petrila elé, aki számára már csak formalitás volt a 3-0-s végeredmény beállítása.

Győzelmével a CFR a 4. fordulót követően ismét a bajnoki tabella élére állt, letaszítva onnan a Farult, amely eddig 16 fordulón keresztül vezetett, a 10. forduló óta folyamatosan…

A Kolozsvár tehát 47 ponttal vezeti a tabellát, megelőzve a 45 pontos Farult és a 41 pontos FCSB-ét. A Sepsi 32 ponttal a 6., a Hermannstadt (9 pont levonása után) 24 egységgel a 9., a Kolozsvári Universitatea 22 ponttal a 14., az Aradi UTA pedig 20 ponttal a 15., utolsó előtti.