Erdély

Huszonkilenc úszómedence épül Erdélyben


A medencék két típusterv alapján épülnek, egyesekben országos versenyeket is rendezhetnek majd.

Negyvennégy tanuszoda megépítése várható Romániában a következő években, ezek közül pedig 29 erdélyi településeken kap majd helyet, írja a Gazeta Sporturilor az Országos Beruházási Társaság (CNI) adataira hivatkozva. Mindezt alig néhány nappal követően, hogy nyilvánosságra hozta: 6 új stadion megvalósítása is célegyenesbe került a CNI-nél, többek között Vajdahunyadon, Nagyváradon és Temesváron.

A tanuszodák, amelyeket az iskolai programon túl bárki más is használhat, a CNI két típusterve alapján épül majd meg. Hat olyan létesítmény épül majd, többek között Diószegen (Bihar), Szászrégenben (Maros), Székelykeresztúron és Csíkszentdomokoson (egyaránt Hargita), amelyben hat 6 sáv lesz majd a medencékben, ami lehetővé teszi országos versenyek megrendezését is. Ezek az egyenként 4884 négyzetméter (66x74) alapterülettel rendelkező uszodák három szintesek lesznek: az alagsorban lesznek a műszaki helységek, a földszinten a medencék, az öltözők, az orvosi szoba, míg az emeleten 124 fő befogadására alkalmas lelátó és edzőterem kerül majd. Szigorú kitétel, hogy az uszodák fekvése észak-keleti kell, hogy legyen, hogy napelemeket lehessen telepíteni a tetejükre. A létesítményekhez 36 férőhelyes parkoló is tartozik majd. A beruházások értéke egyenként 5 millió euró.

Valamivel kisebbek lesznek azok az öt sávos medencékkel ellátott uszodák, amelyek összesen 33 településen, többek között Borosjenőn (Arad), Nagyváradon, Úrházán (Beszterce-Naszód), Aranyosgyéresen, (Kolozs), Szamosújváron (Kolozs), Bodzafordulón (Kovászna), Gyergyóremetén (Hargita), Csíkszentdomokoson (Hargita), Lupényben (Hunyad), Farkasaszón (Máramaros), Magyarláposon (Máramaros), Lénárdfalván (Máramaros), Alsóvisón (Máramaros), Nyárádszeredán (Maros), Erdőszentgyörgyön (Maros), Zsibón (Szilágy), Zilahon, Tasnádon (Szatmár), Medgyesen (Szeben), Győrödön (Temes), Újmosnicán (Temes), Szentandráson (Temes) és Temesváron. Ezek a létesítmények 2 millió euróból épülnek majd meg. A medence mérete 25x12,5 méter lesz és összesen 65 fő, azaz két iskolai osztály használhatja egy időben.

Létezik továbbá 6 olyan beruházás, írja a sportlap, amely nem követi a CNI egyetlen típustervét sem. Ezek közül egy Fogarason (Brassó), a másik pedig Oláhszentgyörgyön (Beszterce-Naszód) épül. Előbbi beruházás értéke 5, utóbbié pedig 3 millió euró.
Mindez azonban alig 10%-az igényléseknek, amelyből 400 érkezett be, idézi a lap Camelia Potecet, a Román Úszószövetség elnökét.

fotó: gsp.ro