Erdély

Eltérő a megítélése, hogy Kovács jól vagy rosszul vezette-e a Liverpool – Real Madrid meccset


Angliában támadják, Spanyolországban méltatják, odahaza kiderült, hogy rekorder a nagykárolyi bíró.

 A labdarúgó nemzetközi kupák történelmének egyik legnagyobb mérkőzését játszotta kedd este a Liverpool és a Real Madrid a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásában. Az estnek, amelyet sokáig fogunk még emlegetni, erdélyi magyar résztvevője is volt: Kovács István vezette ugyanis a találkozót. Hogy jól, vagy rosszul, arról megoszlanak a vélemények.

A spanyolok szerint „természetesen” jól. Elégedettségük érthető, hiszen a Real Madrid 5-2-re nyert, úgy, hogy a 14. percben már 2-0-ra vezetett a Liverpool. „Akik ismernek, tudják, hogy nem kedvelem Kovács Istvánt, de ma meg kell hátrálnom. A román bíró minden szempontból fantasztikus volt”, írta Pavel Fernandez, a Marca munkatársa.

A nagykárolyi játékvezető teljesítményét méltatta mind a három nagy spanyol sportlap, a Marca, a Mundo Deportivo és az AS is. Apró érdekesség, hogy utóbbi magyarként említi Kovácsot.

Ezzel szemben az angolok háborognak. A legvehemensebb az FC Liverpoolhoz közeli LiverpoolFCNews.uk, amely egyenesen odáig merészkedik, hogy azt írta címében: Elég az UEFA hazugságiból, így segítették a Real VARdridot az Anfielden.
Az eset, amiért az angolok háborognak, az 52. percben, 3-2-es Real-vezetésnél történt: az első hazai gólt jegyző Darwin Nunez felugrott fejelni, Daniel Carvajal pedig taszított rajta egyet. „Egyértelmű, hogy Nunezt ellökték”, értékelt mérsékeltebb hangnemben a Daily Mail, míg a The Guardian tárgyilagosan megjegyezte, hogy a csatárt „kibillentették egyensúlyából”. Majd hozzáteszi, a VAR sem látott okot a beavatkozásra.

A lökés tényét a már említett Fernandez sem tagadja, de szerinte „hiányzott belőle az intenzitás, amiért büntetőt kellett volna ítélni”. Ennek ellenére a Marca honlapján szavazók 58%-a (vajon mennyi volt közülük Barca-szimpatizáns) szerint tizenegyest kellett volna ítélni…

Figyelmet érdemel az esetben kevéssé érintett, tehát független, olasz Gazzetta dello Sport véleménye, mely szerint: „A román bíró túlkapások nélkül asszisztált egy történelmi estéhez. Kézben tudott tartani egy korrekt meccset nagy konfliktusok, reklamálások nélkül”.

Nem ért egyet a tekintélyes olasz lappal viszont Ion Craciunescu. Az 1995-as Ajax-Milan BL-döntő román játékvezetője szerint „Amit Carvajal csinált, azt lökésnek hívják. Márpedig a lökés minden esetben szabálytalan. Tizenegyes! Sajnálom Kovács Istvánt, de ha ez nem lökés, akkor azt ki kell venni a szabálykönyvből”.

Időközben a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) kiderítette, hogy Kovács István minden idők legfiatalabb román játékvezetője, aki hivatalos, országok közötti mérkőzést (legyen az barátságos vagy tétmérkőzés) vezethetett. Amikor a nagykárolyi bíró 2012. október 6-án a Lettország – Liechtenstein (2-0) világbajnoki selejtezőt vezette, még csak 28 éves és egy hónapos volt.

fotó: uefa.com