Erdély

Megvannak a párosítások


Brassóba utazik a címvédő Sportklub.

Megtartották az Erste Liga rájátszásának ellenfélválasztását. Az alapszakaszt megnyerő Budapest Jégkorong Akadémia HC a kvalifikációból továbbjutó FEHA19-et választotta.  A második Gyergyói HK az UTE-t kiejtő Dunaújvárosi Acélbikákkal találkozik. A harmadik helyezett DVTK Jegesmedvék az FTC-Telekom csapatával játszanak, és lesz erdélyi rangadó is, mivel a Brassó a címvédő Csíkszeredával küzd meg a legjobb négy közé jutásért.

A sajtótájékoztatón Szőke Álmos, az Erste Liga elnöke elmondta, hogy izgalmas és kiegyenlített alapszakaszon vagyunk túl, ami után hasonlóan izgalmas rájátszás várható. Meglepetéseket hozott már a kvalifikációs kör is, hiszen az előrébb rangsorolt DEAC és UTE búcsúzott. Az alapszakaszban nőtt a kiegyenlített meccsek száma, 49-ről 56 százalékra emelkedett a kétgólos vagy annál kisebb különbséggel eldőlő meccsek aránya.

Felidézte, hogy ettől a szezontól vezették be a pontrendszert és törölték el a légiósok számának korlátozását. Az aggodalmakkal ellentétben a hazai játékosok jégideje csak minimálisan csökkent. A fiatalok közül többen éltek a lehetőséggel, jó példa erre Mihalik András, aki a DEAC alapemberévé vált. A pontrendszer kiértékelése tart a klubokkal egyeztetve, annak érdekében, hogy még tökéletesebb legyen. A liga elnöke szólt arról is, hogy a sportág összetartó munkával helyt állt a nehéz energetikai helyzetben is.

A névadó szponzor képviseletében Szerdahelyi Róbert nyilatkozott az eseményen. „A Magyar Jégkorong Szövetség és az Erste már hatodik éve működik együtt azért, hogy támogassa és népszerűsítse a jégkorongsportot. Ez egy igazi higgymagadban siker. Örömmel látjuk, hogy a közös munka eredményeként egyre többen látogatnak ki az Erste Liga színvonalas eseményeire és kiemeltebb figyelmet kap a sport” – mondta el az Erste kis- és középvállalati üzletágának vezetője.

Elsőként a Budapest Jégkorong Akadémia HC képviseletében Marton Tibor bejelentette, hogy a FEHA19-et választották ellenfélnek.

„Több verzióban gondolkodtunk, végül a fehérváriakra esett a döntés. Az alapszakaszban mind a négy meccset megnyertük ellenük, de lehet látni a fejlődést” – mondta a másodedző, aki szerint a csapatán annak ellenére nincs teher, hogy megnyerte az alapszakaszt.

Ifj. Kovács Csaba, a FEHA általános igazgatója arról beszélt, teher nélkül játszhatnak a rájátszásban, és a fiatal játékosok csak éhesebbek lettek a kvalifikációs továbbjutás után.

„Fiatal csapat vagyunk, a fejlesztésben vagyunk érdekeltek. Nehéz szezont futottunk, picit csalódottak voltunk az alapszakaszt követően, mert szerettük volna ott folytatni, ahol tavaly abbahagytuk. Láttuk a fejlődést, voltak szoros meccseink a hajrában is, és a legjobbkor, a rájátszás-kvalifikációban szakadt meg a rossz sorozat. Pozitív, hogy magyar fiatalok voltak a legjobbak a DEAC ellen. Sok munkát végzett a csapat, jókor lett meg az eredménye.”

Bereczky Szilárd, a Gyergyó általános igazgatója bejelentette, hogy a Dunaújvárost választják a negyeddöntőre.

„Szoros volt az alapszakasz, az utolsó pillanatig harcban voltunk az első helyért. A döntés hosszas elemzés után esett a Dunaújvárosra. Játsszák a jégkorongot, ez a stílus nekünk fekszik.”

Az Acélbikák képviseletében ifj. Azari Zsolt általános igazgató arról beszélt, hogy kihasználták a kiírás adta lehetőségeket azáltal, hogy kilencedik hely után a kvalifikációt sikerrel vették, és két év után jutottak be újra a rájátszásba.

„Nekünk a Gyergyó jó ellenfél, kétszer megvertük őket az alapszakaszban. Nagyon elszánt tekinteteket látok az öltözőben, összejött mindenki a játékosoktól kezdve a vezetőkig és a szurkolóig, a hangulat a korábbi éveket idézte. Ez nagy lökést adott a folytatásra. Egyúttal jó érzés, hogy a kemény munka kifizetődik. A célunkat elértük, nincs rajtunk nyomás, így önfeledt hokit tudunk játszani a rájátszásban. Izgatottan várjuk a párharcot. és szeretnénk továbbjutni.”

A DVTK Jegesmedvék általános igazgatója, Láda Balázs elmondta, hogy az FTC-t választották, így a két csapat a tavalyi évhez hasonlóan ismét a negyeddöntőben találkozik.

„Két azonos képességű csapat közül kellett választani, voltak érvek és ellenérvek. Szeretnénk előrébb lépni a tavalyinál. Az alapszakaszban kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottunk, most koncentrálunk az előttünk álló feladatra. Nyomás nincs, szeretnénk a dolgunkkal foglalkozni. Folytatni kell az elkezdett munkát.”

Pap Gábor, az FTC-Telekom általános igazgatója reméli, hogy egy ilyen rangadón sok szurkoló lesz kint.

„Éles lesz a párharc, biztos, hogy nem lesz söprés, szerintem elmegyünk a végéig. Mellényúltunk 1-2 új játékossal, a sok változás és sérülések is befolyásolták a szereplésünket az alapszakaszban. Reméljük, hogy most már összeállunk és továbbjutunk.”

A Brassó így a Csíkszeredával találkozik majd. A Corona másodedzője, Strenk Hunor szerint az erdélyi rangadó mindig nagy figyelmet vonz, telt ház előtt játszhatnak majd.

„A Csíkszereda mindig bajnokesélyes, rajtuk keresztül vezet az út a végső győzelemig. A keretünk magja egyben maradt, a légiósokat, a hiányzó elemeket jól sikerült beilleszteni a rendszerbe. Az alapszakasz második felében jól teljesítettünk. Most már szeretnénk átlépni a saját árnyékunkon és a végéig menetelni.”

Sprencz István, a Sportklub csapatmenedzsere arról beszélt, hogy az alapszakaszban elért eredményekkel nem foglalkoznak.

„Most mindenki egészsége, felkészülten várjuk a rájátszást. Az új vezetőedző, Jeff Paul határozott, keménykezű edző, bízunk abban, hogy a játékunk is javul. Győzni szeretnénk.”

A negyeddöntő február 18-án kezdődik a BJA-FEHA, valamint a DVTK-FTC párharccal. A Gyergyó-DAB és a Brassó-Csíkszereda összecsapások vasárnap rajtolnak.

A rájátszás során minden párharc az egyik fél negyedik sikeréig tart. Ha hetedik meccsig megy el a sorozat, azt március 1-én és 2-án tartják. Az elődöntő március 4-én, 5-én rajtol, és legkésőbb március 16-án, 17-én ér véget. A döntő március 20-án indul.

Fotó: ersteliga.hu