Erdély

Áprilisban újabb választás


A Sport- és Ifjúsági Minisztérium igyekszik rendet tenni és feloldani a Román Jégkorong Szövetség (RJSz) körül kialakult patthelyzetet


Folyamatosak a balhék a Román Jégkorong Szövetség (RJSz) múlt évi, szeptember 15-ei, tisztújító közgyűlését követően. Mint ismert az akkor regnáló Alexandu Halauca vezette szakszövetség szinte minden egyes székelyföldi klubtól megvonta a szavazati jogot vélt vagy való okokra hivatkozva, amelyet követően perek sokasága indult.

Ezt követően a Sport- és Ifjúsági Minisztérium, mint a szövetség fenntartója megvonta támogatását a RJSz-től, hivatkozva a választásokon történt, és a minisztérium által megállapítást nyert jogszerűtlenségek okán. Közben a Novák Károly Eduárd által vezetett minisztérium február 15-re az országban működő klubok számára közgyűlést hívott össze, amely után a RJSZ szeptemberben megválasztott vezetősége a legfelsőbb ügyészségen jelentette fel Novák Károly Eduárd minisztert hivatali visszaéléssel vádolva.

Ennek ellenére a közgyűlésre sor került a tegnapi nap folyamán, amely mint várható volt maratonira sikerült. A délben elkezdett közgyűlés jegyzőkönyvezése délután hat óra előtt kezdődött.

Nagy Attila Ferencet a Székelyföldi Jégkorong Akadémia ügyvezetőjét sikerült elérnünk telefonon, aki mint ismert elnöknek is jelentkezett múlt év szeptemberében ám az ügycsomóját visszautasították. Elmondása szerint a semleges körülmények között lezajlott közgyűlésen kiderült, hogy a szavazattal rendelkező klubok két harmada változást szeretne, ennek fényében meghatározták, hogy április 7-én rendezik az újabb tisztújító közgyűlést.

Addig is a versenybizottság elnöke feladatot kapott a közgyűlésen, hiszen az U16-os, az U18-as, valamint az U20-as bajnokság – utóbbi még el sem kezdődött – újraszervezését kell kivitelezze a bajnokságokban résztvevő klubokkal egyeztetve.

Fontos döntés született arról is, hogy egy csapatban hiába játszik négy klub játékosa, azon csapatból csak egy klub bír szavazati joggal, amelyet előre kell közöljenek.

Fotó: Nagy Attila / facebook