Erdély

Kupagyőztes a Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC


Nyolcadjára!

Sepsiszentgyörgy adott otthont a női kosárlabda Román Kupa döntő tornájának, amelyen a sorozat legjobb nyolc csapata vett részt. A sorozat egyértelmű favoritja a női kosárlabda hazai porondját uraló Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC volt és ezt a pályán is érvényesítették.

A kupasorozatok varázsa, hogy egy mérkőzésen múlik siker és kudarc. Nincs javítási lehetőség. Egy meccsre mindig felszívhatja magát az ember, a motiváltabb kiscsapat megszorongathatja, ne adj Isten, le is győzheti esélyesebb ellenfelét. Mindebből semmit sem láthattunk Sepsiszentgyörgyön, ahol a Sepsi – túlzás nélkül állítható – tönkreverte a teljes mezőnyt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a negyeddöntőben, az elődöntőben és a döntőben a legszorosabb meccsén is 33 pontos fölénnyel nyert.

Út a döntőbe

A mezőny nyolc csapatából hat volt erdélyi! Az egyik kivétel a Bukaresti Agronomia együttese, amely az első negyeddöntőben 60:59-re legyőzte a Kolozsvári Universitateát. A bukarestiek színeiben Kovács Renáta 5 pontig jutott, a kolozsváriaknál pedig Kelemen Kincső 12, Sánta Petra pedig 2 pontot dobott, Faragó Mária és Horváth Mercédesz Erika pedig nem lépett parkettre.

A másik, Erdélyen kívül csapatnak viszont nem volt szerencséje, az Alexandria rögtön a Sepsivel került össze és szenvedett megalázó, 102:42 arányú vereséget Orbán Nikolett 12 és Gereben Lívia 10 pontjának is köszönhetően. A színtiszta erdélyi párharcokon az Arad 83:52-re legyőzte a Kézdivásárhelyi Hoya ACS együttesét, míg a Marosvásárhelyi Sirius 73:63-ra verte a Brassói Olimpiát. Az aradiaknál Nagy Ildikó 6 pontot szerzett, a kézdivásárhelyieknél Németh Beáta 6, Biszak Boglárka pedig 5 pontig jutott, míg Lénárt Andrea és Domokos Kinga nem tudott eredményes lenni, Márthi Kriszta, Kozman Kriszta és Nagy Júlia pedig pályára sem lépett, míg a marosvásárhelyieknél Sólyom Sára nem volt eredményes, Szász Réka pedig nem állt be.

Az elődöntőkben aztán mindkét mérkőzés rendkívül egyoldalú küzdelmet hozott. Az Arad simán verte 90:58-ra a 3 pontig jutó Kovács Renátával felálló Agronomiát, míg a Sepsi 92:59-re elgázolta a Siriust – Orbán 15 és Gereben 5 góljának is köszönhetően, míg a másik oldalon Sólyom Sára ezúttal sem talált a kosárba.


Egy csapat volt a döntőben!

A döntőbe tehát a Sepsi és az Arad jutott, a pályán azonban – ahogy mondani szokás – csak egy csapat volt! A legutóbbi idény bajnoki döntőjében az aradiak derekasan helytálltak a háromszékiek ellen és sikerült megcibálniuk az oroszlán bajszát. Az újabb döntőben szintén erre készültek.Csakhogy az  aradi vágyakat Zorán Mikes alakulata hamar széttiporta, hiszen két perc után 9–0 volt az eredmény a Sepsi javára és a különbség csak nőtt. Másfél perccel az első negyed vége előtt már 20 volt közte. Esélye sem volt az Aradnak. A mérkőzés gyakorlatilag már ekkor eldőlt, a Sepsi ugyanis elképesztő módon 40 pontot szerzett az első játékrészben – szemben az aradiak 19 pontjával.

A pálya a folytatásban is felbillent, a hazaiak 26:11-re, majd 26:18-ra, végül 17:15-re nyerték a negyedeket, végül pedig 109:63-ra ütötték ki ellenfelüket és megnyerték történelmük 8. Román Kupáját.

A fináléban Gereben Lívia 9, Orbán Nikolett pedig 6 ponttal segítette a sikerhez csapatát, míg a másik oldalon Nagy Ildikó 3 ponttal vigasztalódhatott.


Román Kupa, döntő torna

Negyeddöntő: Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC – CSM Alexandria 102–42, Brassói Olimpia – Marosvásárhelyi Sirius 63–73, Aradi FCC Baschet – Kézdivásárhelyi KSE 83–52, Bukaresti Agronomia – Kolozsvári U 60–59.
Elődöntő: Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC – Marosvásárhelyi Sirius 92–59, Aradi FCC Baschet – Bukaresti Agronomia 90–58.
Döntő: Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC – Aradi FCC Baschet 109–63.

Fotó: Sepsi SIC / facebook